Nájem a podnájem pro studenty

07.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Dříve nebo později se každý student rozloučí s bydlením na své milované a prožitky naplněné koleji a stěhuje se do bytu. Povinnosti a zákonná úprava spojená s životem na bytu jsou ale mnohem přísnější než v případě pobytu na kolejích, o kterém jsme psali v jednom z předchozích článků.

V případě bydlení na kolejích se vše řídí smluvně volnější smlouvou o ubytování, kterou jsme si představili v článku Bydlení na kolejích: Práva a povinnosti.

Nájemní smlouva

Nájemní smlouvou, kterou uzavírá student s pronajímatelem, dochází k právu studenta na sjednanou dobu užívat byt, tj. na dobu neurčitou či určitou. V případě uzavření nájemní smlouvy na dobu určitou a po uplynutí smlouvou stanovené doby užívá student byt, přičemž pronajímatel nepodá k soudu návrh na vyklizení bytu do 30 dnů, obnovuje se nájemní smlouva za týchž podmínek, za jakých byla sjednána původně. Nájemní smlouva, kterou je povinnen pronajímatel se studentem uzavřít písemně musí obsahovat označení bytu, jeho příslušenství, rozsah jeho užívání, způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši.

Nájemné

Student má povinost především, jak je stanoveno v nájemní smlouvě, platit pronajímateli na užívání bytu nájemné. V případě neplacení nájemného má pronajímatel zástavní právo k movitým věcem, které se nacházejí v bytě studenta, včetně osob, které s ním žijí ve společné domácnosti. Uvedené právo má pronajímatel na vlastní nebezpečí pouze na 8 dní, poté musí požádat o soupis těchto věcí soudním vykonavatelem, nebo je vydat studentovi. Student nemá zákonnou povinost platit nájemné, pokud se objeví vady na bytě, které sám nezpůsobil a nemohl užívat byt způsobem dohodnutým v nájemní smlouvě, avšak student musí neplacení nájemného z těchto důvodů nebo uplatnění slevy oznámit pronajímateli bez zbytečného odkladu.

Užívání bytu

Pronajímatel je povinen přenechat byt ve stavu způsobilém k užívání, buď jak je stanoveno ve smlouvě, či jak je to obvyklé. Student je oprávněn užívat byt způsobem, kterým je to stanoveno v nájemní smlouvě. Pronajímatel má naopak oprávnění požadovat vstup do bytu za účelem kontroly řádného užívání bytu. Student je oprávněn provádět změny v bytě jen se souhlasem pronajímatele a úhradu nákladů spojených s touto změnou hradí pronajímatel pouze v případě, že se k úhradě těchto nákladů zavázal, avšak učinil-li student opravu, kterou byl povinen učinit pronajímatel má student nárok na náhradu vynaložených nákladů, to platí pokud pronajímatel dal s touto opravou souhlas nebo ji bez zbytečného odkladu neučinil sám. Provede-li student změny v bytě bez souhlasu pronajímatele, je povinen po skončení nájmu uvést byt do původního stavu na své náklady.Student je povinen snášet jen ty omezení v užívání bytu v rozsahu nutním pro provedení úprav a udržování bytu.

Podnájem

Pokud student získá souhlas pronajímatele může byt či jeho část přenechat jinému na základě písemné smlouvy o podnájmu k užívání. Podnájem sjednaný bez určení doby skončí nejpozději se zánikem nájmu studenta. Byl-li podnájem sjednán na dobu určitou, skončí uplynutím této sjednané lhůty.

Úprava nájmu, nájemní smlouvy a všech spojených práv a povinností je velmi rozsáhlá, v případě zájmu lze veškeré náležitosti nalézt v § 663 až § 719 Občanského zákoníku. Dále je nutno zmínit, že o 1.11.2012 vstupuje v účinnost novela, která výrazně mění nájemní vztahy, o novele pojednává článek uveřejněn na webu Finance.cz: Jaké změny nás čekají v oblasti nájemního bydlení?

V příštím článku se zaměříme pro studenta podstatnou záležitost a to skončení nájmu jak ze strany studenta, tak pronajímatele.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT