Chcete zažít něco vyjímečného? Vyjeďte s BESTem!

08.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Rádi byste využili studentských výhod naplno a vyjeli do ciziny? Semestr s Erasmem je pro vás ale moc dlouhé období? Taky jsem hledala a osud mi do cesty přihrál BEST. O čem je řeč? Jedinečná možnost jak se podívat do různých zemí, strávit několik dní se studenty z celé Evropy a to s minimálními náklady.

Seznamte se s BESTem

BEST je dobrovolná, nezisková organizace sdružující studenty technologických fakult po celé Evropě a to už od roku 1989. V současné době se můžete s BESTem setkat celkem v 30 státech. Momentálně existuje 90 místních BEST skupin – tvz. LBG (Local BEST Group), přičemž jednou z nich je právě LBG v Brně.

BEST dává studentům příležitost zúčastnit se nejrůznější akcí – ať už studijně či nestudijně (tzv. Leisure events) zaměřených. Díky nim mají studenti příležitost poznat lépe jinou kulturu, vylepšit si angličtinu, učit se vzájemně jeden od druhé, ale také zažít spoustu zábavy a nezapomenutelných zážitků. Nemusím snad ani dodávat, že po několika intenzivně společně strávených dnech, vznikne nejedno přátelství a nebojím se říct, že někdy se jedná i o přátelství na celý život. (Více informací o BESTu najdete na http://www.best.eu.org/aboutBEST/welcome.jsp)

Jaké jsou příležitosti?

Možností je hned několik a na oficiálních stránkách BESTu najdete vždy aktuální seznam právě probíhajících kurzů, na které se může přihlásit (Více na http://www.best.eu.org/student/courses/index.jsp).

Víte, co je báječné? Během jednoho školního roku máte šanci vyjet až na tři BEST kurzy. Pokud tedy studujete na některé z fakult VUT v Brně, můžete poslat motivačního dopis jak na jarní, letní, podzimní i zimní období a to hned do tří různých států. Ve finále máte tedy celkem dvanáct šancí zkusit štěstí! (Více na http://www.best.eu.org/student/courses/howToApply.jsp)

BEST kurzy trvají jeden až dva týdny, nesou se v duchu určitého tématu a počet účastníků se zde pohybuje okolo čísla 23. Jednu z největších výhod vidím v tom, že náklady spojené s vyjetím jsou zde minimální. BEST vám zajistí zdarma ubytování, 3x denně stravu a dopravu během celého kurzu zdarma. Jediné, co si musíte zaplatit sami, je cesta do vaší destinace a tzv. „poplatek za kurz” (v závislosti na státu a univerzitě, já například platila 25 Euro do Makedonie), případně pak suvenýry apodob.

Osobní zkušenost - letní kurz v Makedonii

S BESTem jsem strávila skoro celou první polovinu července, kurz probíhal v hlavním městě Makedonie a naše téma bylo LEADERS - Some are born great, some achieve greatness and some will be made in Skopje! A jaká byla realita po příjezdu do Makedonie? Ještě lepší než jsem čekala, ne byla nesčetněkrát lepší!

Na začátek bych ráda řekla, že místní členové LBG byli naprosto úžasní. Organizátoři nám nachystali skvělý program (od rána až do večera), celou dobu se o nás starali (Nemyslím tím vodění za ručičku, ale měli jsme zajištěné vše, co bylo slíbené – na letišti nás vyzvednul sám prezident místního BESTu a na kolejích nás čekalo připravené ubytování).

Jaký byl program? Ráno pro nás každodenně začínalo budíčkem, následovala snídaně, a pak škola, kde jsme obvykle strávili několik hodin. Čekaly na nás přednášky o inovacích, leadershipu atd. (První den byl oficiálně zahajovací, každý jsme dostali uvítací balíček, se spoustou pěkných věcí, např. BEST tričko, kartičku se jménem a programem, upomínkové předměty).

Po obědě na nás čekal různorodý program: návštěvy společností, hry, různé výlety. (Na jednom z nich jsme se učili tančit tradiční tanec Oro za doprovodu živé kapely - neskutečná atmosféra!) Večer jsme tradičně zakončovali společenským programem na různá téma, měli jsme Pomádu, Olympijské hry, Rock párty, Salsa párty a spoustu dalších. Úžasným překvapením byl víkendový výlet v nádherném městě Ohrid. Makedonie je pohádková země s naprosto úchvatnou přírodou a bylo báječné vidět na jednom místě tolik otevřených a přátelských lidí. Všude, kam jsme přišli, nás přivítali s úsměvem.

Na závěr jsme ve škole měli tvz. case study, kde jsme byli rozděleni do týmu a společně vypracovávali úkol, který se pak následně prezentoval. Každý účastník obdržel diplom a tím byla studijní část za námi. Musím říct, že těch několik dní uteklo neskutečným způsobem. Před odjezdem na nás čekala závěrečná párty a pak už jen ta nejméně příjemná část pro všechny – loučení a balení.

Na závěr: studentům VUT přeji hodně štěstí při zasílání motivačního dopisu a vězte, že vyjet s BESTem je BEST!

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT