Jirák: Penzijní reforma není důvodem, proč odkládat začátek spoření na penzi

19.09.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Do stávajícího systému penzijního připojištění se státním příspěvkem nebude možné po 1. 1. 2013 aktivně vstoupit, upozorňuje Pavel Jirák v rozhovoru pro Finance.cz.

S Pavlem Jirákem, předsedou představenstva a výkonným ředitelem Penzijního fondu Komerční banky, jsme se bavili o systému penzijního připojištění, o jeho reformě i zbývajícím času do reformy.  

Co byste v souvislosti s penzijní reformou doporučil váhavým lidem?
Přestože jsou přípravy penzijní reformy v plném proudu, je chybou se zahájením spoření na dobu důchodového věku zbytečně otálet. Do stávajícího systému penzijního připojištění se státním příspěvkem nebude možné po 1.1.2013 aktivně vstoupit. Je tedy opravdu výhodnější sjednat si smlouvu již nyní. Účastníkům to umožní volbu rozhodnout se po startu reformy penzijního připojištění, zdali chtějí zůstat v transformovaném fondu, se všemi garancemi a zachováním podmínek současného systému, nebo přestoupit do některého z nových účastnických fondů podle zvolené míry rizika.

Jak tedy bude celý penzijní systém po dokončení penzijní reformy vypadat?
Stávající penzijní systém v ČR spočívá pouze na dvou pilířích (nohách). První pilíř představuje stávající státní systém důchodového zabezpečení a tzv. třetí pilíř představuje právě současné dobrovolné penzijní připojištění se státním příspěvkem. Připravovaná důchodová reforma pak počítá s tím, že od roku 2013 nově vznikne ještě další, tzv. druhý pilíř penzijního systému v podobě nepovinného důchodového spoření v penzijních společnostech.

V čem bude spočívat podstata nově vznikajícího druhého pilíře, tzv. opt-outu, tedy dobrovolného spoření v penzijních společnostech?
Principem celé reformy je motivovat občany k tomu, aby převzali větší díl odpovědnosti za kvalitu svého života v důchodovém věku a začali více spořit na svou penzi. V praxi to bude velmi jednoduché: zaměstnavatel odvede za zaměstnance 3 % z jeho hrubé mzdy do penzijní společnosti ve II. pilíři a spolu s tím přidá i další 2 % ze  zaměstnancovy hrubé mzdy. Výsledných pět procent hrubé mzdy penzijní společnost investuje a vytváří tak další zdroj, ze kterého bude po odchodu zaměstnance do důchodu vyplácena doživotní penze nebo penze na dobu 20 let. Rozhodnutí o zapojení do II. pilíře přitom bude dobrovolné, záleží jen na každém z nás, jak odpovědní při spoření na penzi budeme a jaké nástroje k tomu zvolíme.

Jaká by mohla být role třetího pilíře, tedy stávajícího penzijního připojištění se státním příspěvkem?
Pokud budou schváleny dosavadní návrhy, zůstane ve třetím pilíři zachována státní podpora, daňové úlevy i možnost zaměstnavatele přispívat svým zaměstnancům. Pokud však lidé vstoupí do systému penzijního připojištění až po startu penzijní reformy, tj. po 1.1.2013, nezískají již garanci návratnosti vložených prostředků tak, jak je tomu nyní. Také výsluhová penze, tedy možnost vybrat až polovinu naspořených prostředků již po 15 letech spoření, zůstane zachována pouze v transformovaných fondech, tedy pro účastníky, kteří si uzavřou penzijní připojištění do 31.12.2012.

Právě třetí pilíř se stávajícími garancemi by proto měl být samozřejmou součástí osobního finančního zajištění k možnostem, které nabídne nová podoba penzijního systému.

Penzijní fond Komerční banky patří mezi tři největší penzijní fondy v České republice a je nositelem ocenění Penzijní fond roku 2011 od prestižního magazínu World Finance. Jak se vyvíjí vaše letošní hospodaření?
Loňský rok patřil bezesporu k neúspěšnějším rokům v historii Penzijního fondu Komeční banky. Přes složitou ekonomickou situaci dosáhl zisku 727 milionů korun a připsané zhodnocení na úrovni 2,23 % patřilo k těm nejlepším na trhu. V polovině letošního roku jsme dosáhli zisku ve výši 384 mil. Kč a  vše nasvědčuje tomu, že také letošní rok bude rokem úspěšným.

Penzijní fondy se předhánějí také v doplňkových službách, které účastníkům nabízejí. Co nabízíte vy?
V Penzijním fondu Komerční banky získá každý účastník on-line přístup ke svému účtu přes internet, díky kterému lehce zkontrolujete připsané platby, vytisknete aktuální výpisy nebo si provedete změny ve smlouvě. Oblíbeným benefitem je samozřejmě karta Sphere, která přináší až 30% slevy na nákup u vybraných partnerů ve více než 8 000 obchodech po celé České republice a rovněž i lázeňský a relaxační program.

Důležitá je také dostupnost našich služeb. Smlouvu o penzijním připojištění mohou zájemci uzavřít na kterékoli pobočce Komerční banky, u poradců Modré pyramidy stavební spořitelny nebo u řady dalších externích smluvních partnerů. Oblíbená cesta ke smlouvě vede také přes internetové stránky nebo telefonicky.

Děkuji za rozhovor, Tomáš Skolek, Finance.cz

 

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY