Fulbrightova komise se přestěhovala do nových prostor

16.09.2011 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Komise J. Williama Fulbrighta, příspěvková organizace Ministerstva školství, která je spolufinancovaná americkou vládou, oslavuje v tomto roce již 20 let od svého založení. Včera proběhlo slavnostní otevření její nové kanceláře za účasti Jakuba Hodináře, 1. náměstka ministra zodpovědného za evropské záležitosti a Davida Gainera, kulturního atašé z amerického velvyslanectví v ČR. Kancelář je umístěna v Karmelitské ulici na Malé Straně a od včerejších 15 hodin přístupná veřejnosti.

Na základě mezivládní dohody vyjelo v uplynulých 20 letech díky Fulbrightovu stipendiu téměř 700 českých studentů, vědců, vysokoškolských a středoškolských učitelů do USA. Současně více než 550 jejich amerických kolegů pobývalo na českých středních a vysokých školách a ve vědeckých ústavech. „Z pohledu dalších programů podporujících mezistátní mobilitu studentů patří Fulbrightova komise k těm nejúspěšnějším. Dvacet let její existence a počty studentů, kteří využili tohoto stipendia, to jenom potvrzují“, sdělil ke slavnostnímu aktu Jakub Hodinář, 1. náměstek ministra zodpovědný za evropské záležitosti. V prostorách Komise je také poradenské centrum o studiu v USA, které pořádá semináře, individuální konzultace pro české zájemce a provozuje i knihovnu základních materiálů souvisejících se studiem.

Do rozpočtu organizace přispívá již dvacet let jednou třetinou český stát, americká vláda poté dvěma třetinami. Fulbrightovu komisi řídí česko-americká správní rada. Českou část správní rady jmenuje ministr školství, americkou velvyslanec USA v České republice, oba jsou také čestnými spolupředsedy správní rady. Díky novým prostorám, které MŠMT nabídlo pro sídlo Fulbrightovy komise, dojde v budoucích letech k výrazné úspoře nákladů na provoz Komise a tedy i ke zvýšení počtu stipendistů, kteří se programu akademických výměn zúčastní.

Podrobnější informace o Komisi a jejích programech na www.fulbright.cz.

Autor článku