Univerzita Pardubice představí vědu a techniku v netradičním světle

20.09.2011 | , Univerzita Pardubice
STUDENT


Věda a technika netradičně. Tak by se dal ve stručnosti shrnout program populárně-naučného podvečera ve středu 21. září, který pro všechny zájemce a veřejnost připravila Univerzita Pardubice k zahájení nového akademického roku.

Akce nazvaná VEČER S VĚDOU A TECHNIKOU se uskuteční od 14 do 21 hodin v prostorách moderního areálu Fakulty chemicko-technologické v Pardubicích – Polabinách. Večer s vědou a technikou navazuje na tradici Večera s vědou a chemií, nabídne však pestřejší program. Kromě chemických kouzel se mohou návštěvníci těšit na matematické hrátky s fraktály, fyzikální pokusy, ukázku robotiky či výstavu uměleckých děl inspirovaných chemií. Na realizaci programu se podílejí kromě Fakulty chemicko-technologické také Dopravní fakulta Jana Pernera, Fakulta elektrotechniky a informatiky a Fakulta ekonomicko-správní.

Kromě různých pokusů a workshopů mohou zájemci navštívit také zajímavou přednášku z cyklu „Hovory V&T aneb Exempla Trahunt“ na téma „Restaurování Karlova mostu – pole XI A“. O tomto tématu bude hovořit Ing. Karol Bayer a doc. ak. soch. Jiří Novotný z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice, umělecky zaměřené fakulty univerzity, která sídlí v Litomyšli. Přednáška se bude věnovat nedávné obnově zábradlí - pole XI A Karlova mostu, jedné z nejvýznamnějších českých kulturních památek. V čele univerzitního týmu provádějícího přírodovědné průzkumy dané části mostu stál Ing. Karol Bayer, děkan Fakulty restaurování, který vysvětluje, v čem spočívala práce jeho týmu: „Podíleli jsme se na technologické spolupráci v rámci obnovy pole XI A v tzv. konzervačním režimu prací prováděných akad. sochařem Jiřím Novotným. Naše spolupráce byla zaměřena na průzkum vybraných kamenných kvádrů z úložiště demontovaných kamenných kvádrů z Karlova mostu. Cílem průzkumu bylo shromáždění informací týkajících se především celkového stavu, respektive specifických poškození jednotlivých vybraných kvádrů.

Přednáška se uskuteční v posluchárně C3 od 17 do 19 hodin.

Součástí podzimního cyklu populárně-naučných akcí Univerzity Pardubice, připravených pro veřejnost a hlavně mládež, je i tzv. „road-show“ Věda a technika na dvorech škol, při níž týmy tří fakult Univerzity Pardubice zavítají na čtyři vybrané školy v Pardubickém kraji: Průmyslovou střední školu v Letohradu (20. 9.), Gymnázium Dašická v Pardubicích (22. 9.), Základní školu v Třemošnici (26. 9.) a Gymnázium v Moravské Třebové (27. 9.). Žáci 13 přizvaných škol kraje si budou moci vyzkoušet experimenty, pokusy i zajímavosti ze světa vědy, techniky a technologií zážitkovou formou přímo v areálu školy.

Obě tyto populárně-naučné akce jsou podpořeny Individuálním projektem národním „Podpora technických a přírodovědných oborů“ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a finančně z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Univerzita Pardubice je v tomto projektu regionálním koordinátorem pro Pardubický kraj.

Autor článku