Ušetřete za cestování vlakem

21.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Prázdniny jsou v nenávratnu a vše se pomalu vrací do starých kolejí. Peníze vydělané na brigádě většinou padnou na prázdninové kulturní aktivity a cestování, a proto je třeba opět myslet na to, jak co nejvíce ušetřit na každodenních výdajích.

Slevy na cestu do školy a zpět studenti čerpají díky známým oranžovým průkazům. Tyto průkazy však platí pouze na trase vedoucí do školy, jinde nelze slevu uplatnit. Pokud cestujete vlakem i jinam než do školy, následující řádky jsou určeny právě vám.

In-karta

Známou metodou jak ušetřit za jízdné ve vlaku je využití takzvané In-karty. Jedná se o zákaznickou kartičku Českých drah, díky které je možno na každou cestu uplatnit slevu 25-100% z ceny jízdného. Taková sleva však samozřejmě není zadarmo.

Za kartu IN 25 dáte 250 korun, jak již bylo řečeno, všechny cesty vlakem budou pak levnější o 25%. Tato karta má platnost 3 roky. Investice do ní se tedy vrátí poměrně rychle všem, kteří ji využijí na delší vzdálenosti nebo dostatečně často.

Druhá varianta, karta IN 50 pak nabízí lákavou slevu 50% z ceny jízdného. Na rozdíl od karty IN 25 však platí pouze jeden rok a stojí 1330 korun. Tato karta se hodí především pro aktivní cestovatele, kteří si vypočítají, že se jim investice do ní vyplatí.

Existuje ještě varianta IN 100, kde jízdenka je zcela zdarma a platí se pouze místenka do SC. Existuje ve variantě na 1,2, 3 roky. Cena na jeden rok činí 22 500 korun, a proto pro studenty není výhodnou volbou.

Jak si in-kartu pořídit

Zřízení slevové kartičky je poměrně jednoduché a máte na výběr ze dvou možností. Tou první je, že odevzdáte na přepážce ČD vyplněný formulář (ten si vytisknete doma ze stránek ČD, nebo ho obdržíte přímo na přepážce) spolu s pasovou fotografií a příslušným obnosem peněz. Kartička bude na tom samém místě připravena do 28 dnů. Do té doby můžete používat provizorní kartu, kterou obdržíte tamtéž, nebo vám bude zaslána poštou. Druhou možností je pak zřízení karty on-line, pohodlně a jednoduše, v tomto případě pak vyzvednete kartu na vámi vybrané stanici, poštou poslána být nemůže.

Během prázdnin České dráhy přišly s nabídkou 10% slevy na pořízení nové In-karty. Tato akce trvá do 15. září, máte tudíž šanci tuto slevu ještě využít. Lze je uplatnit pouze při zařizování karty přímo na pokladně ČD, na eShop se tato nabídka nevztahuje.

Další výhodné nabídky ČD

Pokud se chystáte na nějaký (i zahraniční) výlet vlakem, rozhodně nezanedbejte přípravu a na webových stránkách Českých drah si najděte nejvýhodnější jízdenku přímo pro vás. Existuje totiž velké množství speciálních jízdenek, se kterými se dá slušně ušetřit. Hledejte hesla jako: SONE+, ČD Net, skupinová sleva, Sporo Tiket Česko nebo Vlak + Letiště Praha.

Neplaťte více, než je nutné.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT