Jak využít čas efektivně!

23.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Taky se vám někdy stalo, že jste nestíhali? Ptali jste se proč? Proč jsem to neuděl/a dřív? Proč jsem na to zapomněl/a? Proč jsem to pořád odkládal/a? Proč, proč a proč? Zdá se vám to blízké? Chcete i vy umět skloubit studium s prací bez žaludečních vředů a přitom mít ještě volný čas pro sebe a své blízké? Nechte se inspirovat na následujících řádcích.

Proč tomu tak je?

Jak je to jen možné? Už zase! Zamýšleli jste se někdy nad tím, kde to všechno začalo? Jak to, že se vám nedaří stíhat to, co byste chtěli a výsledkem je jen stres, hromada kafe, probděných nocí a v koši kupa plechovek od energetických nákupů, nehledě na podrážděnost a v horším případě i nenadálé a časté konflikty s osobami ve vašem okolí? Tento stav rozhodně nikomu neprospívá. Kde se tedy stala chyba a co s tím? Pokud identifikujeme příčinu, nacházíme se už jen krůček od toho, abychom s tím začali něco dělat, ale ne až zítra, teď hned! Zapomeňte na známý český vtípek „Co můžeš udělat dnes, odlož na pozítří a hned máš dva dny volna“. V efektivitě a životě bez stresu to rozhodně neplatí.

Co tedy s tím?

Kde začít? Nejlepší bude to vzít pěkně po pořádku. Na začátek si odpovězte na pár otázek:

  • Máte diář? Ale pozor! Myslím tím tištěné formy!
  • Píšete si každý den ráno všechny činnosti, které je potřeba udělat?

Pokud jste byť jen na jednu otázku odpověděli NE, máte špatný time-management. Můžete oponovat, že tomu tak není, ale jak chcete zvládat celý den efektivně, když ani nevíte, kdy vám začíná škola nebo práce?

Posuňme se dál.

  • Sledujete televizi příliš často?
  • Zhlédnete za den zpravidla více než dva díly vašeho oblíbeného seriálu?
  • Říkáte si, to už je zase tolik hodin, mezitím co jste na Facebooku?

Stačí pouze jedno ANO a vězte, že i na vás doléhá, tvrdím se říct, jedna z nerozšířenějších chorob lidstva dnešní hektické doby. O čem je řeč? Neustálé odkládání úkolů, o kterých víme, že je musíme udělat, ale místo toho trávíme řádově několik hodin sledováním televize, chatováním a zjišť ováním co nového na Facebooku a dalších podobných „užitečných věcích“. Ano, bavíme se o prokrastinaci.

Jak to změnit?

Šanci na změnu, máte ve vlastních rukou. Jen vy jste ta osoba, která s tím může něco udělat! Když už víte, kde je chyba, pojďte to změnit tím, že:

1) Pořídím si diář, díky tomu budu vědět:

  • kdy a kde mám přednášku, cvičení atd.
  • kdy a kde mám být v práci
  • kdy, kde a s kým má schůzku
  • kdy mám dead-line důležitých věcí do školy, práce
  • kdy mám volný čas a můžu jít tedy na kafe, do kina, cvičit, na párty s kamarády

Jakmile získáte přehled o všem, co ten den a celý týden máte, nemusíte být ve stresu, že na něco zapomenete. Máte možnost si naplánovat vše tak, abyste nemuseli někde hodinu zbytečně trčet a zabíjet váš drahocenný čas.

2) Budu si psát činnosti, které ten den musím udělat.

Možná se teď ptáte, jak se to propána krále liší od diáře? Diář by měl sloužit jako místo pro schůzky, dead-line atd., jak již bylo uvedeno výše. Seznam činností je ten, co všechno ten den musíte udělat. Od úklidu ve skříni, vysání pokoje, razantního úklidu plochy vašeho počítače, vyřízení reklamací, odepsání na e-maily a další. Všechny činnosti, které jste doposud neudělali. Když máte hotovo, jednoduše odškrtnete a můžete mít pak dobrý pocit z toho, kolik jste toho za ten den zvládli. Doporučuji vše sepisovat na papír, který si svorkou přiděláte k diáři.

3) Nebudu trávit několik hodin denně u televize, Facebooku, sledováním seriálů.

Facebook je užitečný, díky němu můžete být v kontaktu s přáteli, které jste už dlouho neviděli, naplánovat nejrůznější akce, aniž byste přitom provolali hříšnou částku. Avšak pokud strávíte hodiny pouze chatováním, hraním her a podobných věcí, pak vám to kromě promrhané času určitě nic jiného nepřináší. To stejné platí pro televizi. Neříkám, že je špatné se občas podívat na nějakou komedii, zprávy, ale pokud za každou cenu musíte sledovat téměř všechny seriály pravidelně, za zamyšlení to stojí.

POZOR! Nevzdávejte se!

Na rovinu vám můžu říct, že ze začátku to možná nebude jednoduché a nutkání dívat se na televizi, „Facebookovat“ občas přijde, ale všechno je o návyku. Kolikrát se vám třeba ráno nechce vstávat z postele a čistit si zuby, ale děláte to. Proč? Protože jste si na to navykly. Možná si toho nevšimnete hned, ale po čas zjistíte, že máte o tolik více času na sebe, kamarády a rodinu, že se k pořizování televize a hodinovému hraní her na Facebooku už nebudete chtít vracet.

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT