Pro přežití češtiny je důležitá kvalita a dostupnost odpovídajících jazykových technologií

27.09.2011 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Univerzita Karlova v Praze vydává při příležitosti Evropského dne jazyků a v rámci série 30 „bílých knih“ o sociální, ekonomické a technologické situaci jednotlivých jazyků v moderní Evropě zprávu o stavu češtiny. Bílá kniha češtiny ukazuje, že kvalita a dostupnost odpovídajících jazykových technologií pro češtinu se mohou v dnešním digitalizovaném světě stát klíčovými pro její dlouhodobé přežití.

Ústav formální a aplikované lingvistiky (ÚFAL) při Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze, který Bílou knihu češtiny ve spolupráci s některými dalšími technologickými a jazykovými pracovišti v České republice připravil v rámci celoevropské iniciativy Multilingual Europe Technology Aliance - Network of Excellence (META-NET) poukazuje také na to, že byť existuje velmi kvalitní a propracovaný český syntaktický jazykový korpus a příslušné analytické softwarové technologie na světové úrovni, velikostí tento zdroj dat stále zaostává za jazykovými korpusy pro velké jazyky.

Více pozornosti a podpory je také třeba zajistit pro sémanticky orientované oblasti jazykových zdrojů, aby na nich založený další výzkum mohl významně a rychleji pokročit. Česká lokalizace je již ve velkých informatických systémech a produktech standardem, avšak v českém prostředí je průmysl specializovaný na jazykové technologie roztříštěný a existuje pouze v omezené míře. Autoři dále poukazují na potřebu konzistentnější podpory, aby bylo možné jazykové technologie lépe standardizovat, udržovat a propojovat, čímž by se mohla spolupráce s průmyslem zlepšit.

Evropským dnem jazyků, pořádaným od roku 2001 každoročně 26. září, chce Evropská unie podporovat občany všech 27 členských států v úctě k různorodosti jejich jazyků. Cílem Evropského dne jazyků je nejen vyzdvihnout důležitost znalosti „malých“ i „velkých“ jazyků v naší společnosti, ale také zdůraznit jazykovou vybavenost jako ekonomický přínos, spočívající například ve větší mobilitě pracovních sil. Bílé knihy jednotlivých jazyků připravené v rámci iniciativy META-NET popisují jazykové technologie a jejich stav v moderní Evropě a zdůrazňují jejich zásadní roli při podpoře a šíření vícejazyčnosti v každodenním životě i při jazykové výuce.

Ústav formální a aplikované lingvistiky (ÚFAL) při Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze je světově vysoce uznávané výzkumné pracoviště, na kterém se intenzivně a dynamicky rozvíjejí informatické i lingvistické složky jazykových technologií. Více než 40 vědeckých pracovníků a studentů v něm pracuje na tom, aby čeština zůstala z jazykovědného i technologického hlediska stálou součástí tzv. krajiny jazyků v moderní Evropě. Jako člen iniciativy META-NET je ÚFAL MFF UK jedním z uzlů celoevropské špičkové sítě zaměřené na péči o základy mnohojazyčné evropské informační společnosti.

Série Bílých knih jazyků META-NET je zveřejněna na adrese: http://www.meta-net.eu/whitepapers

Autor článku