Hledáte zajímavé e-počtení?

28.09.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Máte už doma svou novou čtečku elektronických knih, tzv. e-book reader? Sháníte tipy, čím čtečku naplnit, kde a jak stáhnout e-knihy? Také by vás mohlo zajímat, jak stáhnout e-knihu zdarma… A co jsou to e-knihovny?

Kde si stáhnu svou oblíbenou e-knihu? Třeba e-knihovna?

Ano, přímo v knihovně, respektive v e-knihovně. Takovou službu nabízí již většina velkých knihoven v čele s Městskou knihovnou v Praze, Moravskou zemskou knihovnou v Brně či Knihovnou města Ostravy, s tím že brněnská knihovna nabízí databáze dokumentů třeba na odborné úrovni a také digitální e-knihovnu nazvanou Kramerius a v Praze se digitalizuje například Čapek.

Často u knihoven platí, že jste již registrovanými čtenáři, ale e-kniha se dá stáhnout jednoduše i pokud nevlastníte průkaz do knihovny. Například v Brně tituly nebývají přístupné neregistrované veřejnosti snad kromě několika novinových plátků, starobylých časopisů, rukopisů nebo přímo veřejné sekce. V pražské knihovně jsou o poznání dál, bez registrace v knihovně můžete zdarma stáhnout poezii či prózu slavných spisovatelů ve formátu PDF nebo formátu přímo pro čtečky elektronických knih, případně můžete prohlížet knihu on-line. Webovou aplikaci Kramerius nabízí pražská knihovna taktéž. Jelikož služba e-knihoven má blízko k přirovnání „miminko v plenkách“, musí být čtenáři shovívaví a spolupracovat na případných chybách s vývojáři stránek. Chce to prozatím dost trpělivosti, která přináší ovoce!

Čtěte také
Přichází boom e-knih
Tak jakou čtečku si koupím já?
E-knihy útočí

Další e-knihovny vznikají bez vazby na kamenné knihovny, jsou virtuální. Pro příklad, na stránkách Xbook.cz – knihy, které se zaměřují na stahování knih zdarma, naleznete různé žánry od cestopisů po romány včetně sekce nezařazeno. Odbornou literaturu zde ale zatím nehledejte… E-knihovnu si může založit skoro každý, kdo má k dispozici doménu a elektronické materiály, kde vypršel čas autorského práva, případně takové dokumenty, které jsou sice autorskými právy ošetřeny, ale dotyčný je má k dispozici.

Kde jsou e-knihy zdarma právě mimo e-knihovnu?

Tak například Palmknihy nabízí ke stažení různě zaměřené e-knihy vč. naučných a zlatého fondu. Knihy jsou k dispozici jak zdarma, tak placené. Následně známý Google nabízí službu Google Books a představuje rozsáhlou databázi knih a také server Root, který se specializuje na počítačovou literaturu. Free-eBooks.net poskytuje k stažení českou a zahraniční literaturu, takže milovníci četby v cizím jazyce si přijdou na své. Pozadu nezůstávají ani internetová knihkupectví, která se rozhodla podporovat četbu e-knih a nabízí elektronické počtení od nuly do sta korun, jako například Dobré knihy tečka cézet, kde čtenář může vybírat mezi knihami od současné literární tvorby po erotiku. Také se vyplatí sledovat stránky, které sbírají informace o jednotlivých knihkupectvích, knihovnách a dalších institucích podporujících e-čtení. Takovým příkladem může být web Čítárny (citarny). Mimo jiné zde naleznete spoustu zajímavých odkazů na novinky a názory v oblasti e-knížek a také audioknih, které stojí za zmínku.

V podstatě většina eshopů s knížkami nabízí sekci s e-knihami zdarma.

Placené a odborné e-čtení

Podíváme-li se na odbornou literaturu, tak zde si už musíme připlatit… Nebo navštívit univerzitní knihovnu, případně odbornou knihovnu, kam trend digitalizace pochopitelně také dorazil. Zajímavosti se dozvíme například na portálu Národní Knihovny v sekci Automatizované knihovnické systémy, eKnihy – zde nás odkazují na další podstatné stránky pro e-čtení. Internetová knihkupectví, e-shopy nabízí populárně-naučnou literaturu a odbornou literaturu za docela přijatelné ceny ve srovnání s klasickou knihou. Zhruba odhadnuto, cena e-knihy může být o polovinu nižší, co se například právě odborné literatury týče. Zajímavým portálem docela pěkně zásobeným odbornou literaturou i učebnicemi je E-reading e-book store.

V podstatě není zas takový problém stáhnout odbornou knihu ze sdílecích stránek a vlastně zadarmo. Otázka je ale porušování autorských práv.

A jak je vlastně možné, že si můžu stáhnout e-knihu zadarmo?

Vítr vane zase od autorských práv. A ta musí být prošlá. Jakmile se tak stane, kniha se nabízí k dispozici za nic.

Například sem spadají digitalizované knihy EOD (Elektronické knihy na objednávku, anglicky eBooks on Demand) )– knihy z období 1500 – 1900, resp. 1910 v ČR. Tyto knihy nejsou chráněny autorským zákonem. Momentálně tuto službu nabízí 27 knihoven z 12 evropských zemí. Předností služby EOD je rovněž netradiční výběr knih určených k digitalizaci.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT