Jak zbytečně nezatěžovat studentskou peněženku

05.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Studentská léta jsou pestrá, každému se v hlavě vybaví něco jiného - večírky, život na kolejích, Erasmus, spousta legrace, ale i nekonečné přednášky a zkouškové období. Výčet by byl nejspíš nekonečný. Co je ale společné pro všechny? Výdaje! Pokud vám vše platí rodiče, asi vás tato záležitost zatím moc netíží. Jestliže se však již o sebe staráte částečně sami, mohlo by pro vás pár následujících tipů být užitečných.

Náklady a studenti, jak to s nimi chodí?

Průměrná částka, kterou vysokoškolák potřebuje pro své vyžití, se pohybuje okolo pěti tisíc za měsíc. Někde je to více, někde méně. Záleží na více faktorech jako je výše nájmu, způsob stravování, obchody v kterých nakupujete a podobně. Každopádně vždycky máte možnost volby a můžete si vybrat, jak budete věci dělat. Zbytečně draze nebo trochu jinak a levněji? Jak to děláte vy?

Podívejme se, jak lze ušetřit

Projděme si nyní postupně jednu věc po druhé.

1) Telefon

Smskujete nebo spíš voláte? A jaký máte tarif? Pokud ani nevíte (někde jste ho koupili, dostali), pak to za zjištění určitě stojí. Nenechte si ujít nabídku výhodných studentských tarifů, díky kterým ušetříte oproti jiným „klasickým tarifům“ stokoruny měsíčně.

2) Bankovní účet

Možná to bude znít jako otřepaná fráze z reklamy ale vězte, že zbavit se zbytečných poplatků je opravdu snadné. Podívejte se na váš výpis z účtu a spočítejte si, kolik každý měsíc věnujete vaší bance na konto. Překvapeni? Vynásobte si to dvanácti a máte průměrnou zbytečnou útratu za rok. Dobrá zpráva je, ne každá banka to dělá stejně. Inspirujte se na stránkách studentských financí srovnáním studentských účtů a vyberte si jednoduše ten nejlepší pro vás a to bez zbytečných poplatků.

3) Jídlo

Způsobů stravování máme hned několik:

  • Menza
  • Zakoupení hotových jídel
  • Domácí vaření
  • Fast foody
  • Restaurace

Mc Donaldové „dvacky“ vás moc nenasytí, hotová jídla jsou dobrá, pokud nemáte čas vařit, ale pořád se na tom žít nedá. Myslím si, že nejjednodušší způsob jak ušetřit a dobře se najíst je menza. Pokud i u vás vaří dobře a je zde z čeho vybírat, proč ne. Navíc jsou zde další plus – máte to blízko školy a můžete trávit čas se svými spolužáky. Jestliže ale vaši menzu moc nepreferujete, pak by asi stálo za zvážení společné vaření se spolubydlícími. Pokud nebudete vařit lososa na víně, určitě vás oběd nepřijde draho.

4) Skripta

Stokorunové někdy až tisícikorunové částky vám můžou udělat slušnou čáru přes rozpočet. Naštěstí dnes existuje více cest, jak se dostat k učebnicím daleko levněji, a to:

  • Od starších spolužáků na burze skript
  • V elektronické podobě na netu (např. www.ulozto.cz)

Sledujte fóra vaší školy a nepřehlížejte nástěnku ve škole!

5) Oblečení

Pokud něco opravdu akutně nepotřebujete, je hloupost kupovat si kabát za 1 500 Kč, když ho můžete mít ve výprodeji za polovinu. Velké nákupní centra – např. Olympie, Vaňkova, mají slevové akce několikrát do roka, stačí si to jen vychytat.

6) Zábava a relaxace

Pod těmito slovy se každému z nás okamžitě něco vybaví, ať už je to sport, dovolená u moře, kadeřník, kurzy kreslení, masáže, romantická večeře nebo třeba škola bruslení. Díky slevovým portálům, s kterými se loňský rok roztrhl pytel, si můžete užívat jak je libo (kolikrát až s osmdesáti procentními slevami). Na své si přijdou nejen dámy, ale i pánové. Podívejte se na www.skrz.cz, www.sleviste.cz, www.slevomat.cz.

Na závěr nezapomeňte na slevy

Nezapomeňte na kartu, která vám otvírá bránu do světa slev doslova od A až po Z. Zřiďte si ISIC kartu! Veškeré aktuální informace o slevách naleznete na www.isic.cz.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT