Kontrola v UBS prý podvod zachytila, nikdo ale nic neudělal

06.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/Londýn 6. října (ČTK) - Vyšetřování skandálu kolem neschválených finančních transakcí v největší švýcarské bance UBS ukazuje, že kontrolní mechanismy podezřelé obchody skutečně zachytily. Nikdo z odpovědných lidí proti tomu ale nezasáhl. Uvádí to interní zpráva, ke které se dostala agentura Reuters. Ve středu kvůli tomu rezignovali šéfové oddělení, kde se skandál odehrál.

"Musíme k sobě být upřímní: Něco takového se za žádných okolností nesmí stávat," uvedl v interní zprávě prozatímní šéf UBS Sergio Ermotti. Ten ve funkci nahradil Oswalda Grübela, který z funkce výkonného ředitele kvůli skandálu odstoupil už před více než týdnem.

UBS v polovině září šokovala trh oznámením, že její makléř ji připravil o zhruba 2,3 miliardy dolarů (asi 42,8 miliardy Kč). Makléř Kweku Adoboli byl šéfem oddělení akciových obchodů v londýnské kanceláři UBS, kde se specializoval na fondy ETF. Patřil k takzvanému týmu Delta 1, jak se označují prestižní týmy makléřů, kteří obchodují s nejsofistikovanějšími finančními deriváty.

Ermotti řekl, že není možné akceptovat, aby neschválené obchodní transakce nebyly odpovídajícím způsobem prošetřeny, a aby se důsledně neuplatňovaly kontrolní mechanismy. "Jestliže se to stalo, pak je to důkaz neschopnosti uplatňovat adekvátní kontrolu," uvedl Ermotti.

V souvislosti s nejnovějším zjištěním rezignovali šéfové oddělení pro globální akciové trhy François Gouws a Yassine Bouhara. UBS ale podle Ermottiho zahájí disciplinární řízení i s dalšími zaměstnanci oddělení akciových obchodů, kteří měli vykonávat dohled. Novým šéfem oddělení bude Mike Stewart, který přišel z ústavu Bank of America Merrill Lynch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK