Dohoda o pracovní činnosti v kostce

10.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Začal další zimní semestr a mnozí studenti nastupují do práce, anebo na brigádu. Po nejvíce využívaném pracovněprávním institutu dohody o provedení práce, o které pojednával jeden z předchozích článků, je na druhém místě nejčastěji využívaná dohoda o pracovní činnosti.

V jednom z předcházejících článků jsme se podrobně zabývali dohodou o provedení práce: Dohoda o provedení práce: na co mám nárok? Dnes se zaměříme na dohodu o pracovní činnosti.

Na rozhraní pracovní smlouvy

Dohodu o pracovní činnosti uzavírají zaměstnavatelé se studenty především pro účely dlouhodobější spolupráce, kdy v rámci dohod o provedení práce nesmí překročit odpracované hodiny v rámci kalendářního roku více než 150 hodin. Dohoda o pracovní činnosti zároveň poskytuje zaměstnavatelům lepší prostor v případě ukončení spolupráce a nezakládá jim takové povinnosti ve vztahu ke studentovi jako pracovněprávní vztah uzavřený na základě pracovní smlouvy.

Časová flexibilita

Dohodu o pracovní činnosti lze uzavřít i v případě, že souhrn odpracovaných hodin v kalendářním roce nepřesáhne 150 hodin. Zákon stanovuje, že není možné vykonávat práci, která překračuje v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Tyto skutečnosti poukazují, že v rámci klasického pracovního měsíce je obvykle odpracováno 80 hodin. Dodržování sjednaného a nejvýše přípustného rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby se posuzuje za celou dobu, na kterou byla dohoda o pracovní činnosti uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů.

Povinnost uzavřít písemně

Zaměstnavatel je povinen se studentem uzavřít dohodu o pracovní činnosti písemně a jedno vyhotovení písemné dohody předat studentovi. Nenechte se odbýt kterýmkoliv tvrzením a odbýváním zaměstnavatele v případě, že smlouvu uzavřít písemně odmítá, či neustále oddaluje předání písemného vyhotovení dohody studentovi. Nesepsání dohody v písemné podobě vede k její neplatnosti.

Náležitosti dohody

Zákonem stanovené náležitosti dohody o pracovní činnosti je především sjednání práce, tím se rozumí specifikace druhu práce, který student bude pro zaměstnavatele vykonávat. Dalším ustanovením v rámci dohody je určení rozsahu pracovní doby, které se řídí ustanoveními dle výše uvedeného odstavce. Třetí zákonem stanovenou náležitostí je sjednání doby, na kterou se dohoda uzavírá, tj. dohodu o pracovní činnosti lze uzavřít na dobu určitou, nebo neurčitou. Při sjednání dohody na dobu určitou a uplynutí sjednané lhůty je nutno dohodu prodloužit.

Skončení dohody

Nejčastěji využívanou formou skončení dohody o pracovní činnosti je společná dohoda zaměstnavatele a studenta o ukončení dohody ke konkrétnímu dni. Zaměstnavatel i student mají právo z jakéhokoliv důvodu, i bez uvedení důvodu podat výpověď, kdy výpovědní doba je 15 denní a začíná běžet ode dne doručení výpovědi druhé straně. Nabízí se taktéž možnost okamžitého zrušení pracovního poměru, kdy ze strany studenta může být učiněno v případě, že zaměstnavatel nevyplatil ani část mzdy do 15 dní po splatnosti mzdy.

Zatížení pojistnými a daňovými odvody

Dohoda o provedení činnosti studentovi zakládá při vydělání určité vyšší částky povinnost odvádět zdravotní a sociální pojištění do státní pokladny, které studenta, který potřebuje každou korunu, nepotěší, avšak jedinou malou útěchou zůstává, že při odvádění sociálního pojištění si student spoří v rámci důchodového systému. Více naleznete v sekci Dohoda o pracovní činnosti.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT