Středoškoláci se zajímají o přijímací řízení na zahraničních univerzitách

12.10.2011 | , University US
STUDENT


Svědčí o tom aktivní zapojení škol do prvního ročníku soutěže College Application Essay Competition (Literární soutěž o nejlepší esej v anglickém jazyce).

Studenti českých středních škol mají zájem naučit se prezentovat své schopnosti a dovednosti, které by jim pomohly při vstupu na některou z prestižních zahraničních univerzit. Svědčí o tom aktivní zapojení škol do prvního ročníku soutěže College Application Essay Competition (Literární soutěž o nejlepší esej v anglickém jazyce). Jedná se o literární soutěž v anglickém jazyce pro studenty středních škol. Soutěž má odlehčenou formou připravit studenty na příjímací řízení na zahraniční vysoké školy a naučit je jak správně napsat esej, která je součástí každého přijímacího řízení. Na studenty vítězných prací čekají hodnotné ceny. Do soutěže se doposud zapojilo na 50 středních škol a přibližně 3000 studentů. Partnerem projektu je Magistrát hlavního města Prahy, DZS, Britská obchodní komora a AJŠA.

Na této soutěži se mi líbí, že zcela konkrétním způsobem pomáhá všem studentům, kteří se jí zúčastní, ne jen jednomu šťastlivci, jenž si ještě navíc odnese lákavou cenu. Ještě větší odměnou totiž bude, pokud se díky dovednostem, které při soutěžení získá, dostane na školu, na niž by se jinak možná ani netroufl hlásit”, uvádí k motivaci studentů učitel anglického jazyka Tomáš Vávra z Gymnázia Sázavská v Praze.

Písemná práce (esej) College Application Essay je vyžadována na většině zahraničních vysokých škol a je součástí přihlášky. Tato esej má ukázat kvality studenta a zdůvodnit, proč právě on má být přijat.

Situace pro české studenty, kteří se hlásí na zahraniční vysoké školy, není příznivá. Studenti nemají k dispozici veškeré informace ohledně výběrového řízení a jejich šance přijetí na uznávanou vysokou školu je tím menší,“ říká Irena Tykalová, prezidentka soutěže a dodává: „Soutěž má odlehčenou formou pomoci sjednotit studentům znalosti jak správně esej napsat a připravit je na to, jak se prezentovat při přijímacím řízení na zahraniční VŠ.

Soutěž probíhá do konce listopadu a mohou se jí zúčastnit studenti středních škol ve věku 16 – 19 let. Soutěžící musí být občanem České republiky a nesmí být anglickým rodilým mluvčím. Studenta přihlašuje jeho učitel anglického jazyka na www.university-us.cz. Práce bude hodnotit odborná porota, která se zaměří především na strukturu eseje, úroveň anglického jazyka a originalitu námětu. Na vítěze mimo zajímavého finančního ohodnocení čekají ještě drobné dárky a prezentace eseje na stránkách soutěže.

Autor článku