Jiří Suchý převezme čestný doktorát Univerzity Palackého v Olomouci

14.10.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Jeden z nejvýraznějších umělců a tvůrců, pan Jiří Suchý, bude vyznamenán čestnou vědeckou hodností doctor honoris causa. Univerzita Palackého symbolicky ocení jeho celoživotní multioborovou činnost v oblasti literatury a divadla. Slavnostní akt se uskuteční v Arcibiskupském paláci ve Wurmově ulici ve středu 19. října ve 14 hodin.

Jiří Suchý je osobností, která měla velký vliv na kulturu Československa již od konce padesátých let 20. století. „Výjimečný talent, jenž projevil jako hudebník, výtvarník, básník, textař, dramatik, herec i zpěvák, se zúročil především ve sféře divadla malých forem. Pan Suchý svou tvorbou ovlivnil za dlouhé roky své umělecké práce řadu tvůrců. Zejména jeho písňové texty de facto zlidověly a jsou dodnes mezigeneračními evergreeny. On sám se stal symbolem občanské i autorské statečnosti v dobách, kdy režim ovlivňoval všechny oblasti života, tedy i umění a uměleckou tvorbu,“ uvedla děkanka PdF UP prof. Libuše Ludíková.

K osobním kontaktům a ke sblížení Jiřího Suchého s olomouckými umělci došlo v 70. letech během opakovaných hostování Semaforu v Divadle v Hodolanech. Před sametovou revolucí byl Jiří Suchý hostem populárního festivalu Olomoucký tvarůžek: při této příležitosti mu olomoučtí organizátoři umožnili, po mnoha letech, živé vystoupení v Československém rozhlasu v pořadu Mikrofórum. „Jiří Suchý měl a má v Olomouci a na univerzitě ctitele soustředěné v Jonášklubu, podporoval také vydávání časopisu Filozofické fakulty FLP revue. Během podzimních oslav jeho osmdesátin, které se rozhodl uspořádat právě v Olomouci, bude otevřena ve Vlastivědném muzeu velká životní výstava o jeho díle. Jiřímu Suchému, jehož tvorbu nadšeně přijalo bez nadsázky už několik generací diváků a posluchačů, bude nepochybně titul doctor honoris causa slušet a náležet beze vší pochybnosti,“ vyjádřil se děkan FF UP doc. Jiří Lach.

K záměru Univerzity Palackého ocenit životní dílo pana Jiřího Suchého se připojila také Katedra hudební výchovy PdF UP. „Dílo pana Suchého považujeme za adekvátní součást českého kulturního dědictví, zejména pak jeho písňová textová tvorba oslovila nesmazatelným způsobem několik generací české kulturní veřejnosti a je živou součástí oficiálních intencionálních hudebně edukačních záměrů a českého hudebně edukačního kurikula,“ zdůraznil vedoucí Katedry hudební výchovy PdF UP prof. Jiří Luska.

Suchého invence, poetické vidění světa, laskavý humor, ale také schopnost lehké ironie oslovovaly posluchače nejen v 60. letech, ale i dnes. Divadlo Semafor náleží k pilířům hnutí divadel malých forem, která vznikala jako alternativa klasických divadelních aktivit. Umožnila rozvoj autorského divadla a přinesla řadu významných divadelních počinů, na něž dále navazovala další divadelní generace umělců v 70. a 80. letech 20. století.

Jiří Suchý celým svým životem a uměleckým dílem dokládá výjimečnost svého talentu, který zúročil v rozličných druzích umění, v žánrové pestrosti a mnohostrannosti své tvorby. Divadlo Semafor v době svého vzniku symbolizovalo moderní, myšlenkově i tvarově experimentující soubor, poskytovalo prostor pro inspirativní sepětí hudby a slova, i pro nové formy uvádění poezie. Semafor i jeho zakladatel se stali terčem mnoha mocenských, administrativních i kritických výpadů. Přesto se Suchému podařilo prosadit své umělecké vidění světa a zanechat v historii českého umění nesmazatelnou stopu,“ dodala vedoucí Katedry českého jazyka a literatury PdF UP dr. Jana Sladová.

Za svou činnost Jiří Suchý obdržel mnohá ocenění, mj. Medaili Za zásluhy II. stupně (1995), Čestnou medaili T. G. Masaryka (1998), Cenu Thálie (2001), Doctor honoris causa – JAMU, Cenu Ministerstva kultury (2005), stal se nositelem Ceny Jaroslava Seiferta (2005).

Autor článku