G4S koupí firmu ISS a bude největší v bezpečnosti a správě budov

17.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. října (ČTK) - Britská bezpečnostní agentura G4S se dohodla na koupi dánského správce budov ISS, čímž se z ní stane největší provozovatel bezpečnostních služeb a správy budov na světě. G4S dnes oznámila, že celá transakce ji bude stát 5,2 miliardy liber (148 miliard Kč). Obě firmy působí v České republice.

G4S za samotné akcie ISS zaplatí 1,5 miliardy liber, z toho polovinu v hotovosti a půlku v akciích. Navíc převezme dluhy ISS v sumě 3,7 miliardy liber.

Transakci obě firmy dohodly v době, kdy ve světě kvůli zvýšené ekonomické nejistotě ochabuje aktivita na poli akvizic a fúzí a zhoršují se podmínky pro získávání nového kapitálu na trzích. ISS v březnu kvůli otřesům na trzích musela zrušit plánovanou emisi nových akcií za 2,8 miliardy dolarů (50,5 miliardy Kč).

G4S, která je už nyní největší světovou bezpečnostní agenturou, bude moci díky akvizici doplnit své základní aktivity nabídkou dalších služeb. ISS nabízí komplexní správu budov od uklízení po catering a zaměstnává po světě více než půl milionu lidí. Firmu od roku 2005 vlastní švédská investiční skupina EQT a americká Goldman Sachs Capital Partners, kterým zůstane po transakci 11 procent.

ISS loni vytvořila provozní zisk 481 milionů liber z tržeb 8,5 miliardy liber. Pro G4S pracuje ve více než 125 zemích světa přes 635.000 zaměstnanců a firma loni měla zisk 527 milionů liber při tržbách 7,4 miliardy GBP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK