Jak získat snadno a rychle dostupné informace?

21.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Víte, jaké máme v České Republice knihovny? Co nabízí? Čím se liší jedna od druhé a jaké má podmínky pro členství? Představme si obecně přehled českých knihoven a jejich knižních zaměření, služeb nebo podmínek.

Podobný záměr, jako má tento článek, dostali i tvůrci portálu knihovna.cz, kteří si dali za prioritu sepsat přehled knihoven v České Republice a odkazovat na užitečné stránky s dalšími službami, které jsou s knihovnami spojené.

Národ sobě

Začněme Národní knihovnou České Republiky sídlící v Praze. Národní knihovna (NK) s univerzálním knihovním fondem, doplněným specializovanými fondy, která trvale uchovává konzervační a historický fond. Zajišťuje rovný přístup všem k veřejným knihovnickým a informačním službám a k dalším službám, jež poskytuje. Pro zájemce Národní knihovna nabízí instruktáže, které probíhají každý všední den v 9.30 hodin a ve středu také v 17.30 hodin. Účastníci instruktáží se seznámí s vybranými body Knihovního řádu, základními pravidly jednotlivých studoven a nabídkou služeb NK. Nedílnou součástí instruktáže je ukázka práce s elektronickými a lístkovými katalogy (vyhledávání, objednávání, práce se čtenářským kontem atd.), se systémem Kramerius a dalšími on-line zdroji.

Co konkrétně tedy NK nabízí?

  • Prezenční půjčování ve studovnách a do studoven
  • Absenční půjčování (30 dnů)
  • Meziknihovní služby (zprostředkování kopií z fondů jiných knihoven)
  • Cirkulační služby (časopisy mimo budovu Národní knihovny)
  • Currentové služby (zasílání obsahů vybraných časopisů)
  • Reprografické služby
  • Elektronické dodávání dokumentů
  • Přístup na internet – pevné spojení, WIFI
  • Přístup do databází
  • Exkurze
  • Konzultační služby, poradenské a informační služby

Lákavá nabídka? V tom případě nezbývá, než si zajistit průkaz do NK, který budoucí čtenář získá po vyplnění evidenčního listu, předložení dokladu totožnosti a zaplacení registračního poplatku ve výši 100 Kč na jeden rok, či vyzkoušet jednodenní vstupenku bez registrace.
Více info hledejte na webu NK – www.nkp.cz.

Knihovny měst

Mnoho obcí mívá svou knihovnu, velká města reprezentují velké knihovny, v Praze je to Městská knihovna, dále pak Knihovna Jiřího Mahena v Brně, v Ostravě Knihovna města Ostravy, nebo Knihovna města Plzně či Knihovna města Olomouce. Většina webových presentací takovýchto knihoven už nabraly jistou úroveň a zájemce i čtenář zde poměrně srozumitelně nalezne informace, které hledá. Výhoda městských knihoven spočívá především v městských pobočkách, které se nachází po celém městě. Registrovaný čtenář má k dispozici on-line konto, kde může zadávat blokace výpůjček a tím si rychleji zajistí chtěnou knížku, vidí přehledně na které z poboček se publikace nachází, také může pohodlně zadávat rezervace na méně dostupné tituly. V takovýchto knihovnách se zpravidla nachází všemožné publikace od zábavných po odborné, takže požadovaný základ a také něco navíc v městské knihovně čtenář získá. Většina těchto knihoven sází také na internetový boom e-knih a snaží se jít s dobou. Velice dobře si v této oblasti vede Městská knihovna v Praze a její oddělení digitalizace.

Pro zajímavost, v Brně mají dvě velké knihovny, z čehož jedna v podstatě zastává podobnou funkci jako městské knihovny v jiných městech, a to takovou, že se dělí na pobočky v městských částech. Takovou funkci zastává Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Ta větší knihovna – Zemská knihovna v Brně má svou jednu pobočku a k zapůjčení nabízí různorodé odborné publikace. Takže by se tato knihovna dala pojímat jako instituce blíž Národní knihovně než městské knihovně.

Městská knihovna v Praze

Pražská městská veřejná knihovna nenabízí jen knihy, hudbu, filmy či obrazy. Nabízí ještě víc než pevné připojení k internetu, WIFI, e-knihovnu či bibliobusy! Její prioritou jsou také kulturní akce, které se konají zdarma či za poměrně nízký poplatek. Pořádá výtvarné dílny pro děti a rodiče, přednášky, školení, semináře, filmové projekce, koncerty známých muzikantů, divadelní představení a mnoho dalšího. Na své si zde přijdou milovníci prózy i odborných publikací, které si mohou zapůjčit domů nebo je studovat v místní studovně. I další služby nabízí tato instituce za registrační poplatek 80 Kč.

Zemská knihovna v Brně

Tato knihovna se specializuje spíše na odbornou veřejnost a badatele, výzkumníky „amatéry“, prostě na všechny čtenáře prahnoucí po vědění, ať už odborníky za slovo vzaté či nadšené pozorovatele a průzkumníky. Členem se může stát kdokoliv po zaplacení registračního poplatku ve výši 200 Kč nebo 100 Kč pro studenty či seniory. Pro vyřízení členství se předkládá klasicky občanka či pas, případně ISIC nebo studentská karta, potvrzení o studiu. Na zkoušku se dá využít také jednorázová – sedmidenní registrace za cenu 50 Kč. Na své si přijdou příznivci i studenti různorodých oborů, například od antropologie přes chemii k zemědělství. Čtenář může využívat moderních specializovaných studoven, zahraničních knihoven nebo vychutnat občerstvení k místní kavárně. K dispozici dostává půjčování knih, časopisů, CD, DVD, tisk a kopírování, internet či vzdělávací a kulturní akce.

Podrobné informace naleznete vždy na webových stránkách požadované knihovny.

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT