Lepší pamatovák? Víme, jak na to

25.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Škola, škola… Blíží se či je už v plném proudu. To znamená, že bude třeba startovat buňky, učit se a učit… A pamatovat si něco pořádně, to není jen tak! A také to není jen metodách učení! Představíme si podpůrné látky pro lepší pamatování a učení.

Obecně adaptogeny

Pomáhají při léčení nemocí, zlepšují schopnost překonat únavu a stres, pomáhají zlepšit paměť, koncentraci, vůli a vytrvalost. Zvyšují odolnost proti infekci a nádorům, tlumí autoimunitní reakce (alergie, degenerativní nemoci, diabetes, lupus,...). Urychlují hojení a regeneraci, zpomalují stárnutí a degenerativní pochody.

Adaptogeny:

  • ženšen pravý a americký (Panax ginseng C. A. Mey. a pětilistý - Panax quinquefolius L) 
  • rozchodnice růžová (Rhodiola rosea L.)
  • klanopraška čínská (Schizandra chinensis (Turcz.) Baill.)
  • pupava Biebersteinova (Carlina biebersteinii Bernh. ex Hornem.)
  • kustovnice čínská (Lycium spp.)
  • jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba L.)
  • rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.)
  • aloe pravá (Aloe vera (L.) Burm.f.)

Paměť a koncentrace?

Podpůrné prostředky, které máme k dispozici pro lepší učení můžeme rozdělit na ty, které zlepšují paměť a ty na koncentraci. Máme-li dobrého „pamatováka“, budeme se spíš soustředit na zlepšení koncentrace, neboli na zlepšení schopnosti soustředění.

Oregano – dobromysl, jak již název napovídá, zlepšuje myšlení, náladu, koncentraci a působí jako antidepresivum, proti stresu. Využívá se k mnoha dalším léčením, například čištění plic, tlumí kašel, prokazuje dezinfekční vlastnosti. Pro zmírnění stresu se doporučuje pít čaj z oregána - 1-2 lžičky drcené nati spařte asi čtvrt hodiny ve čtvrt litru vody a po zchlazení pijte dle potřeby. Studentům doporučuji pití dobromyslového čaje při učení a zkouškách, ve škole.

Bazalka - uvolňuje celkové napětí organismu, působí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti, zmírňuje bolesti hlavy. V lidovém léčitelství se považuje za jedno z nejsilnějších přírodních antidepresiv. Bazalka se stala léčivou rostlinou pro svůj velký obsah silic a tříslovin, ale také minerálních látek a vitamínu C. Nálev k pití - 2 lžičky čerstvé nebo sušené bazalky zalijeme 250 ml horké vody, necháme 5 minut louhovat, nejlépe pod pokličkou. Čaj můžeme použít i jako kloktadlo nebo inhalaci k léčbě horních cest dýchacích, protože bazalka působí také antibioticky, protizánětlivě a desinfekčně.

Ženšen – výborný čínský kořen na koncentraci, protože podporuje zvýšení vyměšování adrenalinu a díky tomu napomáhá držet mysl bystřejší a v pozoru. Ženšen umožňuje předcházet výskytu infekčních nemocí, redukovat stav únavy, navrátit optimální fyzické a intelektuální výkony, zmírnit pocity hladu. Patří mezi tzv. adaptogeny, což jsou přírodní látky, které zlepšují schopnost překonat stresující podmínky. Připravit můžeme třeba ženšenový čaj nebo nálev - 3 - 5 dcl vody, 1 plátek ženšenu – cca 2gramy, pytlík čaje. Ženšen je nejlepší přímo vařit ve vodě (cca 10 minut) nebo alespoň 20 minut (až několik hodin ... čím déle tím lépe) louhovat po tom co voda prošla varem. Do svařené vody můžeme samozřejmě jako obvykle přidat pytlík čaje dle chuti. Jestliže je toto moc složité, kupte si přímo ženšenový čaj třeba v pytlíku, ale počítejte s nižší kvalitou a také cenou. Ženšen se doporučuje také na kocovinu!

Klasický čaj – myšleno z čajovníku čínského. Pít se může zelený, polozelený i černý. V pytlíkách i sypaný. Doporučuje se ale spíše sypaný, protože je kvalitnější. V pytlíkách pouze pokud fakt nestíháte! Zelený čaj se doporučuje před černým, kvůli menší fermentaci (oxidaci). Nejenže snižuje více riziko rakoviny a kardiovaskulárních příhod, ale také snižuje výskyt kognitivních (poznávacích) poruch a dráždění nervové soustavy. Černý čaj je dokonale fermentovaný – oxidovaný a proto obsahuje také vyšší množství kofeinu, tím pádem působí povzbudivěji a to také díky vitamínu B1. Nahradí krásně pití kávy.

Maté – něco jako kafe. Yerba maté - oblíbený jihoamerický nápoj, připravovaný z lístku Cesmíny paraguayské. Také obsahuje alkaloid kofein a to poměrně velké množství. Pije se tradičně z nádoby – kalabassy pomocí nástroje bombíky – bambusového či kovového brčka.

Guarana – plná kofeinu, ale ve srovnání s kávovým kofeinem se vstřebává postupněji. Způsobuje také mírné zvýšení krevního tlaku a snižuje srážlivost krve. Guarana dále obsahuje jako účinné látky guaranin či další energetické látky jako teobromin a teofillin (jsou obsaženy také v kávě a čaji) a vitamin C či vitaminy skupiny B.

Maca - snižuje stres, redukuje stupeň apatie mysli a navozuje lepší reakce mysli na stres a zlepšuje stav mysli. Zvyšuje se hladina DHEA (matečný hormon). Sehnat se dá jako prášek – drť a nebo v kapslích i jako bombony.

Patříte-li spíše mezi lidi, co si hůř pamatují, přidejte další byliny. Tak například:

Brahmi - z rostliny Bacopa monniera L.. Výtažek obsahuje účinné látky označované jako bakopasidy - mají pozitivní účinky na oblast mozku a řadí se mezi glykosaponiny a účinky lze označit jako nootropní a vazodilatační, což znamená, že nootropika pomáhají zlepšovat zásobování mozku kyslíkem a vazodilatační látky rozšiřují cévy. Jde o bylinu užívanou v Ajurvédské medicíně. Výtažky z této rostliny v přírodních přípravcích mohou pomoci při zhoršené možnosti učení, zpomalených reakcích, nespavosti, nervovém napětí a dalších problémech. Užívá se samostatně nebo v čajových směsích.

Specialisté na paměť – strom a ovoce!

Ginkgo biloba – Jinan dvoulaločný je opadavý strom. Sbírá se jeho list (Folium ginkgo bilobae) od jara do léta pro své léčivé využití. Rozšiřuje cévy, preventivně se užívá proti náhlým mozkovým příhodám, proti infarktu myokardu i proti poškození buněk vznikající při degenerativních nemocích spojených se stářím či otocích mozku. Droga se podává buď ve formě krátce vařeného odvaru nebo ve formě tinktury. Dále jsou nabízeny léky z jinanu dvoulaločného při poruchách paměti, ale o lécích až příště.

Kustovnice čínská je zas ovoce, které se vyznačuje velkou spoustou pozitivních účinků na tělo, ale nás zajímá hlavně to, že nás ochrání proti demenci! To znamená, hlavně proti stařecké demenci, takže při učení nabídněte tyto bobulky také své babičce…

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT