Praxe během studia

26.10.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Trh práce pro absolventy vysokých škol je každým rokem obtížnějším místem pro uplatnění svých těžce získaných titulů. Jednou z možností, která je pro zaměstnavatele vysoce ceněna, může být kolonka praxe během studia v absolventově životopise.

Zábava nebo budoucnost

Pro většinu studentů znamená studium svého oboru s podmínkou úspěšně zvládnutých zápočtů a zkoušek již tak velkou povinnost, která zabírá většinu času, že představa vykonávání praxe je pro daného studenta nemožná. Pokud student stěží stíhá své fakultní povinnosti a do dalšího ročníku se dostává s obtížemi, je snaha o praxi opravdu riskantní a zbytečná. Jiná je situace, kdy student zvládá veškeré zkoušky a zůstává mu během týdne relativně dostatek času, který zaplňuje zábavou, která je pro vysokoškolský život přirozená, ale s blížícím se okamžikem promoce bude na čase zvážit priority.

Placené praxe

Některé obory, především s humanitním zaměřením, jakožto ekonomie, právo, marketing apod. umožňují studentovi získat v daném oboru placené praxe, kdy je téměř jistotou, že student, který vykonával praxi v určité kanceláři, bude taktéž pokračovat jako absolvent, což je výhodné, především v konkurenčním porovnání absolventů, kteří po promocích shánějí místa všude, kde se naskytne příležitost. Čím dříve student začne hledat praxi v oboru, tím více firem může prostřídat a získat širší náhled na svou budoucí kariéru a směřování.

Neplacené praxe

Jiné obory z časového hlediska nedovolují studentovi vykonávat praxi dva, či více dnů v týdnu. V takovém případě je dobré pro studenta, který má omezené časové možnosti zkusit navštívit nebo obeslat firmy s nabídkou neplacené anebo externí spolupráce, kdy studentovi nevzniknou takové časové povinnosti a může vždy rychle praxi ukončit. Zaměstnavatelé jsou často ochotni poskytnout prostor i pro tento druh spolupráce, za který studentovi nemusí platit a naopak student si zvedne svůj kredit v rámci životopisu a uplatnění po absolvování vysoké školy. Totéž platí v případě oborů, kde se praxe obvykle nevyskytují, z toho může vyplývat, že ani pro absolventy v daném oboru příliš míst nebude. Pak opravdu v takovémto trhu práce v daném oboru je nutné se za každou cenu dostat k jakékoliv praxi v rámci oboru, jelikož konkurenční tlak po absolvování bude mnohem vyšší. V neposlední řadě je možná kombinace náročného studia a praxe výpomocí na samotné fakultě jako pomocná vědecká síla, což ovšem není pro každého.

Trainee programy

Pro studenty posledních ročníků a absolventy vysokých škol mnohé firmy, nejčastěji nadnárodní korporace nebo banky nabízejí tzv. „trainee programy“, to jsou adaptační programy, které firmám dávají možnost vybírat si z řad studentů otestováním během praxe a studentům nebo absolventům ulehčují tím, že jsou pro ně speciálně navržené, tudíž se student nedostane do prostředí, kde předtím žádný jiný student nepracoval a sníží se riziko případného neúspěchu.

Dříve nebo později každý ze studentů, který dokončí svůj obor, se dostane do krutých vod konkurence, kde každý jazyk navíc, praxe, erasmus apod. hrají podstatnou roli, kterou nelze přehlížet. Vše je otázkou osobní volby studenta.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT