Od dnešního dne hrozí pokuta 2000 korun za letní pneumatiky

01.11.2011 | , Limerik
FIRMY


Pokud řidič nemá od 1. listopadu zimní obutí, hrozí mu pokuta až 2000 korun. Povinnost zavádí novela silničního zákona.

Od dnešního dne platí pro motoristy povinnost mít na autě zimní pneumatiky, pokud je na silnicích souvislá vrstva sněhu, led, nebo námraza, nebo to lze během jízdy očekávat. Část řidičů stále zimní obutí nemá, mimo jiné kvůli nedostatku pneumatik. Pokud řidič zimní obutí mít nebude, hrozí mu pokuta až 2000 korun.

Povinnost zavádí novela silničního zákona. Ještě minulou zimní sezónu byly zimní pneumatiky povinné jen na úsecích vyznačených dopravní značkou "zimní výbava". Značka platí i nadále a tak na vybraných úsecích bude nutné použít zimní gumy za každého počasí.

Zvýšený zájem o zimní pneumatiky pozorují obchodníci zhruba od konce září. I přes zvýšení cen již některé typy a rozměry pneumatik prakticky vyprodaly. Napilno měly v říjnu i pneuservisy, i když podle jejich zkušeností část motoristů stále s výměnou gum vyčkává až na první sníh.

Zimní pneumatiky mají nejen hrubší vzorek, ale i měkčí směs, která lépe drží na vozovce při nízkých teplotách. Obecně odborníci doporučují přezouvat, když teplota dlouhodobě klesne pod sedm stupňů. Hloubka vzorku by měla být nejméně čtyři mm, stáří gum maximálně čtyři až pět let a zimní pneumatiky mají být na všech čtyřech kolech.

Autor článku

Články ze sekce: FIRMY