Mládež bude na Gaudeamu v pohybu

01.11.2011 | , Evropská komise
STUDENT


Na veletrhu středních a vysokých škol Gaudeamus v Brně, který se bude letos konat od 1. do 4. listopadu, se samostatným stánkem představí Mládež v pohybu. Tato iniciativa Evropské Unie, zaměřená na zlepšování kvalifikací mladých lidí a jejich schopnosti se uplatnit na pracovním trhu, představí ve čtyřech dnech na konkrétních příkladech výsledky projektů financovaných EU v oblasti vzdělávání, odborné přípravy, zaměstnanosti, zakládání podniků, dobrovolné práce, výzkumu a zejména vydělávání v zahraničí.

Tisíce mladých lidí se tak budou moci dozvědět o tom, co jim Evropa nabízí, debatovat o zkušenostech svých vrstevníků a rozšířit si tak svůj obzor,“ říká Karel Barták, vedoucí komunikačního oddělení v generálním ředitelství pro vydělávání v rámci Evropské komise. Evropská komise představí projekty pro žáky, učně, vysokoškoláky, mladé podnikatele i pro učitele. O dojmy se podělí studenti, kteří v rámci programu Erasmus absolvovali výměnné zahraniční pobyty v nejrůznějších zemích Evropské Unie, o úspěších dosažených v zahraničí mimo EU pak budou hovořit účastníci programu Erasmus Mundus. Další debaty se budou točit kolem projektů financovaných z programů Leonardo da Vinci, Marie Curie, Mládež v akci, Comenius a Grundtvig.

Program začíná každý den v 8:15, od úterý do čtvrtka bude končit v 16 hodin, poslední den pak ve 14 hodin. Složen bude z půlhodinových až hodinových bloků, ve kterých se bude mluvit o konkrétních zkušenostech účastníků projektů financovaných ze zmíněných programů. Zúčastnit se mohou všichni návštěvníci veletrhu bez nutnosti předchozí rezervace. V nepřetržitém kvízu o Evropské Unii pak budou odměňovány správné odpovědi.

Návštěvníci se dozví, co při svých zahraničních studiích zažili účastníci programu Erasmus, jaké jsou výhody dokumentů Europass a kde je najít, jak vypadají lekce pohybového divadla, dramatické výchovy a žonglování při spolupráci lektorů z různých zemí. „Vrcholem programu bude čtvrteční debata za účasti Jana Truszcyńského, generálního ředitele pro vzdělávání a kulturu v Evropské komisi, a prvního náměstka ministra školství Jakuba Hodináře. Mluvit se bude mimo jiné o budoucnosti vzdělávacích programů EU – Evropská komise navrhuje po roce 2013 výrazně navýšit jejich rozpočet. Diskusí bude provázet český ambasador Mládeže v pohybu Jiří Burian, známý také pod uměleckým jménem Gregory Finn, hudebník, textař a člen kapely Republic of Two, oceněné hudební cenou Anděl v kategorii Objev roku 2010.

Kompletní program stánku Mládeže v pohybu je veřejnosti k dispozici na webových stránkách http://europa.eu/youthonthemove nebo http://www.gaudeamus.cz/files/eu_program.pdf.


Mládež v pohybu je komplexní balíček politických iniciativ Evropské komise týkajících se vzdělávání a zaměstnanosti mladých lidí v Evropě, schválený v roce 2010. Iniciativa má za cíl zlepšit vzdělání a zaměstnatelnost mladých lidí a snížit jejich nezaměstnanost, která v současné době dosahuje alarmující úrovně v mnoha zemích EU. Je součástí desetileté strategie Evropa 2020 pro inteligentní a udržitelný růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT