Jízdné v ostravské MHD příští rok zřejmě opět zdraží

01.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava; 1. listopadu (ČTK) - Jízdné v městské hromadné dopravě v Ostravě příští rok zřejmě opět podraží. Stoupnou ceny prakticky všech typů jízdenek. Podraží krátkodobé jízdenky - čtvrthodinové o korunu na 15 korun a hodinové o dvě koruny na 24 korun - i některé dlouhodobé zónové, ty až o deset procent. O zvýšení cen dnes rozhodla městská rada, informovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Změnu ještě musí schválit valná hromada společnosti KODIS, která je koordinátorem regionální dopravy.

Třicetidenní jízdenka platná pro jednu zónu bude místo 300 korun stát 330. Oproti tomu cena jízdenky, která platí stejnou dobu, ale ve všech čtyřech městských zónách, zůstane stejná: 550 korun.

"Jízdenka na 24 hodin změní svou cenu z nynějších 65 korun na 75 korun. Tento typ jízdenky mohou zákazníci využívat v průběhu víkendů a letních prázdnin pro skupinu až pěti osob," uvedla Vojkovská.

Dražší budou i jízdenky, které si cestující kupují pomocí SMS zprávy z mobilního telefonu. Jejich cena se z 25 korun zvýší na 27. Zlevněné SMS jízdenky naopak budou stát méně, 13 korun místo 15 korun.

"Samozřejmě zůstaneme u poměru dotací jízdného. I přes všechna zatížení, která nás v příštím roce čekají, zvýšení DPH, předpokládaný nárůst cen pohonných hmot, zvýšení mezd v dopravním podniku a zavedení povinných zimních pneumatik, město bude nadále dotovat jednu jízdenku dvěma třetinami ceny, k jedné třetině, kterou uhradí zákazník," uvedl v tiskové zprávě primátorův náměstek pro dopravu Aleš Boháč (ČSSD).

Vojkovská doplnila, že senioři starší 70 let budou v ostravské MHD nadále jezdit zadarmo a výrazné slevy zůstanou i studentům a dětem. "Zatímco Ostrava školní a studentské jízdné dotuje více než 60 procenty, u jiných měst se dotace na tyto typy dlouhodobých jízdenek pohybují v rozmezí od 25 do 50 procent," uvedla mluvčí magistrátu.

Ceny v ostravské MHD stouply naposledy od 1. ledna letošního roku. Krátkodobé jízdenky tehdy podražily o korunu, dlouhodobé až o 36 korun.

vpl dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK