Nástupní platy absolventů MU se oproti minulému roku zvýšily

02.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


O jedenáct procent oproti minulému roku vzrostla průměrná hrubá mzda, kterou absolventi Masarykovy univerzity (MU) dostali při nástupu do zaměstnání. Jejich nástupní plat tak dosahuje bezmála 23 tisíc korun. Vyplynulo to z výzkumu mezi více než tisícovkou letošních absolventů magisterského prezenčního studia na MU.

Podobně jako v minulých letech měla téměř polovina absolventů po promocích jisté zaměstnání, necelých 40 procent práci hledalo, zbytek chtěl pokračovat ve studiu, nebo pobývat v zahraničí. „Při hledání zaměstnání se absolventi spoléhali zejména na vlastní síly – reagovali na inzeráty, sami kontaktovali zaměstnavatele a podobně,“ uvádí autor výzkumu Jaroslav Nekuda ze Střediska vědeckých informací na Ekonomicko-správní fakultě MU.

Mnozí absolventi vidí svůj obor jako perspektivní

Vysoký je i podíl absolventů, kteří plánují pracovat v oboru, jenž na univerzitě vystudovali – dosahuje v průměru až 85 procent. Za perspektivní své zaměstnání navíc považuje 86 procent respondentů. „Vzrostla také spokojenost absolventů s tím, co jim Masarykova univerzita dala do života. Letos bylo s tím, jak je univerzita vybavila, spokojeno 73 procent absolventů, což je o téměř 14 procent více než v roce 2000,“ připomíná Jaroslav Nekuda.

Nejlépe placení jsou informatici

Nejvyšší nástupní platy letos dostali informatici (29 500 Kč) a ekonomové (26 400 Kč). S nejnižšími platy se naopak musejí smířit zejména přírodovědci (19 300 Kč) a pedagogové (17 800 Kč), kteří jsou obvykle svázáni tabulkovými platy ve veřejném sektoru. Už během studia si přivydělávalo více než 50 procent dotazovaných.

Více absolventů chce pracovat v zahraničí

Oproti loňskému roku se zvýšil počet absolventů, kteří by chtěli vycestovat za prací do zahraničí: většinou jde o absolventy fakulty informatiky a ekonomicko-správní fakulty. Převažující motivací nebyly na rozdíl od minulých let vyšší výdělky. Vyhlídka lepšího finančního ohodnocení motivovala k odchodu pouze mladé lékaře, ostatní vedly k úvahám o odchodu do zahraničí jiné pohnutky jako například touha po poznání, rozvíjení jazykových dovedností nebo získání zahraničních zkušeností.

Průzkum Ukončení studia na Masarykově univerzitě – Ohlédnutí a perspektiva provádí odborníci z Ekonomicko-správní fakulty MU již od roku 1994. Letošního dotazníkového šetření se v červnu a červenci zúčastnilo 1150 čerstvých absolventů magisterského studia, kteří tvoří přibližně 51,5 % z celkového počtu absolventů univerzity.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT