Středoevropské kolo vysokoškolské programátorské soutěže proběhne na ČVUT v Praze

09.11.2011 | , ČVUT
STUDENT


Ve dnech 12. a 13. listopadu 2011 se na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (Technická 2, Praha 6) uskuteční Středoevropské regionální kolo světové soutěže v programování s názvem ACM International Collegiate Programming Contest. Na středoevropském finále 36. ročníku mezinárodní akademické soutěže v programování se sejdou nejlepší programátoři z universit Rakouska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Srbska, Slovenska, Slovinska a České republiky.

V regionálních kolech letos soutěží na 8 000 tříčlenných studentských týmů, které reprezentují 2 070 universit z 88 zemí šesti kontinentů. Finále této soutěže proběhne příští rok ve Varšavě.

Do středoevropského regionálního kola se kvalifikovalo 75 tříčlenných týmů. Hostitelskou universitou se v letošním roce stalo ČVUT v Praze. Záštitu nad soutěží převzal rektor ČVUT prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg a Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze.

Slavnostní zahájení soutěže bude v posluchárnách 209 a 309 na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze (Technická 2, Praha 6) v sobotu 12. listopadu 2011 od 9.00 hodin. Slavnostní vyhlášení výsledků bude v Betlémské kapli dne 13. listopadu od 18.00 hodin. Vlastní soutěž proběhne v počítačových učebnách ČVUT v Dejvicích v neděli 13. listopadu. Soutěž a průběžné výsledky budou přenášeny na internetu. Soutěž je veřejná a její sledování je napínavé.

Jak taková soutěž vypadá? Při soutěži má každý tým k disposici jeden počítač a během pěti hodin má za úkol vyřešit co největší počet z devíti zadaných úloh. Vítězem se stává družstvo, které vyřeší největší počet úloh v nejkratším čase. Správné řešení představuje nejenom fungující program, ale program, který je dostatečně rychlý a spolehlivý.

Do finále v Polsku se letos ze Středoevropského regionu probojují tři nejlepší družstva. Tento region je považován za jeden z nejobtížnějších na světě, protože v něm soutěží jedni z nejlepších světových programátorů. V minulých letech byly zástupci regionu vždy mezi deseti nejlepšími universitami na světě.

V soutěži se bude snažit zabodovat i tým složený ze studentů ČVUT.

Více o soutěži lze najít na stránkách:
http://icpc.baylor.edu
http://contest.felk.cvut.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT