Naučte se dobře přednášet!

10.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Během studia se většinou nacházíme v pozici publika naslouchajícího přednášce, ale můžeme se snadno dostat i do role přednášejícího – ať už prezentujeme projekt či svou práci, nebo začínáme sami vést cvičení pro mladší studenty. Jak bychom měli přednášet, abychom se vyhnuli chybám, které někdy sami vidíme jako posluchač, ale na sobě je pak nejsme schopni rozpoznat?

Připravte si podklady

Někdo dokáže o tématu, které dobře zná, přednášet „z voleje“, ale jsou k tomu potřeba zkušenosti s mluvením na veřejnosti. Většina z nás je musí pracně získávat a nepochytí je hned při prvních pokusech, a tak je důležité se na přednášku připravit. Pokud máte k dispozici promítačku, využijte toho a vytvořte si prezentaci (a pokud například pracujete s OpenOffice a máte riziko setkání se starými MS Office, raději dokument převeďte do spolehlivého PDF).

Prezentace by měla být hlavně stručná, má obsahovat pouze základní informace – mluvit máte vy, ne slidy. Nepoužívejte celé věty, pouze hesla, a nejlépe nepřekračujte počet cca pěti řádků na slide. Příliš velký počet slidů posluchače také unaví; tady více než jinde platí, že méně je více. Vyhněte se také křiklavému nebo příliš nudnému pozadí a „ozdobným“ fontům. Použijte raději klasické, dobře čitelné písmo (Times New Roman, Arial apod.). Text prokládejte obrázky – a v závislosti na závařnosti tématu si můžete dovolit i menší vtip na odlehčení přednášky, třeba komiksový strip související s obsahem prezentace. Pokud si nejste jisti, zda se hodí použít humor, raději se mu zpočátku vyhněte nebo se podívejte, jak ho využívají ostatní.

Stát, nebo sedět?

Odpověď na tuto otázku závisí na prostředí. Pokud přednášíte pro malý kroužek lidí a nejde o cvičení, kde jiní studenti vypracovávají úlohy a vy byste mezi nimi měli procházet, bývá lepší sedět. Skupinka posluchačů se na vás může lépe soustředit a vytvoříte tím i osobnější, přátelštější atmosféru.

Prakticky v jakémkoli jiném případu je ovšem vhodné přednášet vestoje. Při větším množství posluchačů tím více upoutáte jejich pozornost, uvidí vás i lidé ze zadní části sálu a občasným přecházením a volnější gestikulací si pozornost také udržíte. Dávejte však pozor na neustálé chození z jedné strany na druhou, v nejhorších případech ještě natočeni bokem k publiku – zcela bez očního kontaktu. Dívejte se na posluchače. Nezírejte na ně neustále a nevybírejte si jen jedno místo, kam budete směřovat pohled, ale uvolněně přesouvejte svou vlastní pozornost k různým částem místnosti.

Mnoho vyučujících na vysokých školách tyto rady nedodržuje – a i díky tomu pak jejich přednášky nezískají maximum pozornosti. Zkuste se podívat na své oblíbené a naopak neoblíbené přednášející a najděte klady a zápory jejich projevu. Uspávačem hadů může být každý – ale je překvapivě snadné se tomu vyhnout.

Komunikujte s posluchači

Není ideální stále mluvit a nenechat publikum jakkoli reagovat. Hned na začátku můžete zdůraznit, že když bude někdo mít dotaz nebo připomínku, může se už během přednášky přihlásit. V jejím průběhu je pak dobré na vybuzení posluchačů používat řečnické otázky – ale i dotazy, na které chcete slyšet odpovědi („Co si myslíte o tomto problému?“ „Napadá vás nějaké řešení?“ „Slyšeli jste o XY?“). Na konci můžete nechat prostor pro diskuzi. Zkuste také mírně měnit tón hlasu, nemluvit monotónně.

Zajímavé je i udělat menší průzkum – když například hovoříte o zvycích lidí v nakupování, můžete se zeptat, kdo při větším nákupu čeká na slevové akce, kdo považuje půjčky na nákladnější zboží za vhodné a za jaké situace, kdo vždy nakupuje těsně po přijetí výplaty aj. Povzbuďte publikum k zapojení se!

Prezentujete i sami sebe

Nezapomínejte, že při přednášce budíte v posluchačích dojem, který v nich nějakou dobu přetrvá. Buďte sebevědomí a uvolnění; publikum pak bude pozitivněji reagovat a díky zpětné vazbě se budete lépe cítit a stále lépe přednášet i vy. Volte odpovídající, ale vždy pohodlné oblečení a boty – důležité je cítit se dobře.

Pozdrav, pohled do publika a úsměv nikdy ničemu neuškodí. Pokud ještě pociťujete nedostatek sebevědomí, vejděte do místnosti, jako by šlo o vaše království – a během přednesu i bude. Uvidíte, že správně přednášet není žádné umění – naučit se to může každý, a čím dřív začnete, tím dříve získáte mnoho užitečných zkušeností.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT