Těžký život maturanta

11.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Školní rok je v plném proudu, prázdniny snad jako by ani nebyly. Letošním čtvrťákům už maturitu nikdo neodpáře a dny plné práce a stresu se blíží mílovými kroky.

Výhružky učitelů najednou nezní jako planý poplach, a budoucí maturanty, potencionální uchazeče o místa na vysokých a vyšších odborných školách, pomalu začínají bombardovat reklamní letáky všech možných vzdělávacích agentur. Příprava k maturitě i přijímacím zkouškám, výukové a jazykové kurzy, nabídky pomaturitního vzdělávání a dokonce. Jak se v této situaci neztratit a naplánovat tu nejlepší strategii na celý rok?

Času není nazbyt

Nejdůležitější je nenechat se ukonejšit řečmi starších a zkušenějších, že na přípravy je ještě moře času. Nejen, že s odstupem času se nic náročného nezdá tak zlé, ale v dnešní době se u některých oborů koncept přijímacích zkoušek poněkud změnil, o nové maturitě ani nemluvě.

Na všechny, kteří maturují v letošním školním roce, už se to začíná hrnout. V hodinách se probírají a hlavně zkouší maturitní témata, doma je dost s práce s jejich vypracováváním. K tomu samozřejmě probíhá i běžná výuka a je potřeba se učit i na předměty, které nemají s budoucím studiem co dočinění. Začínají i přípravné kurzy na přijímací zkoušky Scio a zveřejňují se i jejich termíny. Pokud potřebujete kvůli bodům k přijímacímu řízení také jazykové certifikáty, je nejvyšší čas se přihlásit a začít se cíleně připravovat.

Nejdůležitější je správné načasování

Jak se tedy v tomto kolotoči povinností nezbláznit? Důležité je nepanikařit, vše si řádně rozvrhnout a pustit se do práce. Určitě je dobré zeptat se na zkušenosti starších spolužáků a nebát se požádat o pomoc třeba i rodiče. Někdy jim totiž možná ani nedojde, že se svým domácím povinnostem nemůžete tolik věnovat a studium je momentálně prioritou. Ti s volnějším časovým rozvrhem možná i vypomůžou s učením a domácími úkoly.

Pokuste se nashromáždit co nejvíce informací o době konání zkoušek, přijímacích řízení i samotné maturity. Nejlepším rádcem je v tomto případě internet. Není samozřejmě nutné začít panikařit a natvrdo se připravovat už nyní, je ale na místě vědět, jak velké lenošení si můžete dovolit a kdy už vám poteče do bot.

Jeden den v týdnu

Samotná výuka ve škole se zatím ještě netváří, že by se něco změnilo, a učitelé na žáky valí další spousty úkolů a zadávají další a další písemky. Pokud jste spíše humanitně zaměřeni a chcete se učit maturitní témata z dějepisu, taková písemka z chemie či fyziky je čárou přes rozpočet. Opačně je to samozřejmě problém – budoucím matematikům stále více leze na nervy cpát si do hlavy data historických událostí. Ke klidnému projití posledním ročníkem je to ale nutné. Ve škole proto dělejte vše tak, jak jste byli doposud zvyklí, a vyhraďte si jeden den, který věnuje přípravě. Nikdo asi není rád, když musí sobotu trávit učením a ne odpočinkem po náročném týdnu, tato práce se však do budoucna vyplatí. Pokud se znáte a víte, že k práci o víkendu se prostě nedonutíte, přihlaste se na skupinové kurzy, které vás donutí alespoň k nějaké pravidelné aktivitě.

Maturitní ročník není z nejpříjemnějších, je plný starostí, nepříjemností a probdělých nocí, ale také radosti a zážitků na celý život. Dá se říci, že na něm závisí budoucnost a další kroky mladého člověka, a za to ta trocha sebezapření a námahy přece stojí. Navíc po tomhle martyriu přijdou ty nejlepší letní prázdniny v životě studenta.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT