Studentské bydlení v rodinném domě?

14.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Zaměříme se na otázku, zda má vůbec student šanci bydlet například v domě se zahradou, jaké jsou možnosti pronájmu a je-li to prostě reálné? Zdá se, že i studentům se blízká na lepší bydlení mimo „hranaté krabice“. Hledáte dům k pronájmu? Pojďte se seznámit s nabídkou domů k pronájmu a možná budete mile překvapeni.

Vyhledavač, půl úspěchu

Zadejte si vhodná hesla do vyhledávače a nabídky se jen pořinou. Chcete bydlet v Praze či Brně? Ostravě či Plzni? Dáváte přednost klidu venkova?

Pronájem domu v Praze se může pohybovat okolo pár tisíc, což už někdy bývá v moci studenta zaplatit. Jde tedy hlavně o pronájem pokojů a příslušenství v rodinném domě. Například podle pražské aktuální nabídky můžete najít k dispozici pronájem dvou pokojů a příslušenství v RD v Praze na Skalce, kdy se oba pokoje nachází v polosuterénu s výhledem do zahrady a to celé za 7000 Kč + poplatky za měsíc. Připlatí-li si student mužského pohlaví o pět set korun víc (7500 Kč), může bydlet dlouhodobě v garsonce umístěné v rodinném domu na Praze 6. Tento byt je již komplet zařízený! Sice překračovat hranici 10 000 Kč za měsíc už není tak atraktivní, tak některým studentům by i taková nabídka mohla přijít vhod. K dispozici se mimo jiné nabízí velmi pěkně vybavený byt 2+1 v RD se zahradou a to za 13 000 Kč za měsíc a to vč. poplatků. Lokalita Prahy 9 - Počernic je sice vzdálenější centru, ale dostupnost MHD je dostatečná.

Zajímáte se o Moravu? Brněnští studenti mohou využít například nabídky pronájmu staršího řadového rodinného domu v Maršově za lákavých 5000 Kč, ale s příplatkem za služby, kauci a provizi realitce! Dispozice domu je však lákavých 3+1 včetně mini-zahrádky a dílny. Pod 10 000 Kč za pronájem RD se vejdete také v případě využití nabídky bydlení v Kunicích vzdálených od Brna cca 40 km. Dům o dvou podlažích je velmi prostorný a může zde pobývat například i několik spárovaných studentů nebo dobrých přátel… Nabízí také velkou zahradu a vcelku komfortní zařízení. Přímo v Brně se pod 10 tisíc moc dostat nedá, spíš tu jsou nabídky na pronájmy celých domů než pokojů jak to bývá v Praze, ale přeci jen pronájem ŘRD (řadovka) v Lelekovicích po rekonstrukci o velikosti 3+kk se zahrádkou za necelých 10 tisíc + služby, to už není tak nereálné… A například v Řečkovicích se nabízí k dispozici starší RD 2+1 se zahradou za cenu 11 tisíc + provize RK a majitel požaduje kauci 20 tisíc Kč.

Jak to je v menších městech?

Zůstaneme-li na Moravě, tak přímo v Ostravě můžete bydlet za 10 tisíc Kč. Za to nabízí pronajímatel k dispozici přízemní část domu o velikosti 3 + 1 se zahradou a posezením a také výbornou dostupnost do města. Lokalita – Nová Ves. V Zábřehu můžete bydlet v podkrovní 2+kk a to za 11 tisíc. Jinak tedy žádná sláva, co se nabídek realitek týče. Naproti tomu nabídka domů v Plzni můžete bydlet v řadovém rodinném domu (ŘRD) již za 5 tisíc Kč! Zde k dispozici bude pokoj pro dvě až tři osoby, společná kuchyně a příslušenství – lokalita Hradiště. Za 7 tisíc můžete studovat materiály v klidu severní části Plzně v krásném domě o velikosti 2+1, přímo v historickém městečku Úterý. A zůstaneme-li u menších měst a zároveň se vrátíme zase na Moravu, tak s Plzní a Ostravou bude vhodnější porovnat spíše Olomouc, která nabízí za 13 tisíc bydlení v prostorném RD nedaleko centra, přímo v lokalitě Povel.

Romantické studování na chatě či chalupě?

Takováto alternativa hraje v posledních letech prim, nehledě na zvyšování či snižování DPH. A to jak v pronájmech, tak hlavně v kupování nemovitostí. Pro představu si projděme několik slušnějších nabídek.

Začneme Středními Čechami, i když někdy může člověk objevit zajímavé nabídky pronájmů rekreačních objektů i ve městech! Krásné Posázaví se nabízí pronájmem nově rekonstruované chalupy 3+1/T za 6 000 Kč s dobrým vlakovým spojením do Prahy, Jižní Čechy zase rekreační chatu se zahradou v obci Újezd za příjemných 5 000 Kč + zálohy na služby, která nabízí kuchyňku i sociální zařízení ve standardním provedení. A co taková Orlická přehrada? Pro romantické študáky z Českých Budějovic jako dělaná. Za 5 500 Kč + služby budou bydlet 2-4 osoby (maximálně) v útulné chajdě, která se dá obývat celoročně.

Na Jižní Moravě může jeden až dva studenti obývat levnou zděnou chatu za 2 500 Kč měsíčně + energie a provizi RK, a to v Boskovicích. Chata nabízí všechno – sociální zařízení, kuchyň i zahradu. Za 3000 Kč + provize realitce je možné obývat pěknou dvoupatrovou srubovou chatu, podsklepenou s dispozicí 2+1 v krásném prostředí Moravského krasu, v lese a v bezprostřední blízkosti řeky Svitavy. Krása! A bonus – bidet + možnost obývání až 6 osob! Tak to se docela dost vyplatí… Zato Ostravsko zas nic moc nenabízí. Například k pronajmou chatu 3+1 se zahrádkou na Ostravici – Frýdek-Místek a to za 3500 Kč celkem. S lákadlem platby ročního nájmu dopředu – sleva 3000 Kč za měsíc.

Bez realitky?

Když má člověk dobré známé, tak prostě narazí na dobrou nabídku bydlení. Mezi spolužáky a kamarády je často vyskytne někdo s pěknou možností bydlení v rodinném domě i ve velkém městě. Jakmile jednou studuje člověk na univerzitě, tak to není tak ojedinělé, na takového člověka narazit, i když sám dotyčný pochází z vesničky či samoty.

A kdyby přeci jen, bez realitky to prostě bývá lepší. Zadat do vyhledavače heslo „bez realitní kanceláře“ nebo „přímý majitel“ či najet na webovky, které sdružují přímé prodejce či pronájemce nemovitostí, to je asi tak nejpřímější, co udělat pro vyhledání domku snů.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT