Další poklesy nezaměstnanosti se odkládají na rok 2013

15.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v říjnu poklesla o jednu desetinu na 7,9 procent. Pokles byl však zřejmě posledním na dlouhou dobu. MĚSÍČNÍ EKONOMICKÝ KOMENTÁŘ

Po měsících stagnace spotřebitelská inflace v říjnu poskočila z 1,8 na 2,3 procent. O dvě desetiny procenta se tak přehoupla nad konsenzuální odhad analytiků a prognózu ČNB. Hlavním tahounem zrychlení růstu spotřebitelských cen se staly ceny potravin. Inflace potravin v říjnu zrychlila z 3,9 na 5,4 procent.

Za tím pohybem pravděpodobně stojí jednak zpožděný dopad předchozích nárůstů cen zemědělských výrobců, jednak domácí prodejci do spotřebitelských cen již pravděpodobně začali s předstihem salámovou metodou dávkovat očekávané zdražení potravin v důsledku vyššího DPH, tak aby v celé výši nepadlo pouze do ledna příštího roku. Podobně tomu bylo před zvýšením DPH během čtvrtého čtvrtletí roku 2007. K růstu spotřebitelských cen přispěly i vyšší ceny pohonných hmot, kde dovozní ceny ropy tlačil nahoru silnější dolar (a tedy slabší koruna). Kromě "batohu" meziročně vyšších regulovaných cen (což se týká hlavně plynu), který si index spotřebitelských cen nese z předchozích měsíců, zůstávají v ostatních cenových okruzích poměrně klidné vody. Index jádrové inflace (index spotřebitelských cen očištěný od vlivu administrovaných cen, pohonných hmot a potravin) nadále zůstal v červených číslech, kde se nachází již od července 2009.

Nedávno zveřejněná čísla o nadále slabých maloobchodních tržbách potvrzují, že inflační rizika domácí ekonomiky zůstávají nízká díky chabé soukromé spotřebě, a tak by to mělo zůstat i v průběhu několika následujících čtvrtletí. Předpokládaný růst mezd kolem 3 až 4 procent bude v podstatě celý pohlcen zvýšením cen (náš odhad inflace na příští rok kolem 3,2 procenta).

Graf: Vývoj inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Zdroj: Český statistický úřad


Zlepšování podmínek na trhu práce na čas končí


Nezaměstnanost v říjnu poklesla o jednu desetinu na 7,9 procent, navzdory převážně očekávané stagnaci na 8 procentech. Ostatní indikátory trhu práce naznačují, že období zlepšování podmínek na trhu práce na nějaký čas končí. Růst počtu volných pracovních míst se zastavil a počet uchazečů na jedno volné pracovní místo se v říjnu zvýšil z 11,9 na 12,2. Během ekonomického oživení v předchozím čtvrtletí byl hlavním tahounem růstu zaměstnanosti převážně exportně orientovaný průmysl, těžící z oživení z příznivého vývoje zahraniční poptávky. Poslední čísla z průmyslových statistik však ukazují, že růst průměrné zaměstnanosti ve výrobních odvětvích se v posledních měsících opět dostal do červených čísel. Další poklesy nezaměstnanosti se velmi pravděpodobně odkládají na rok 2013, kdy by po výrazném ekonomickém zpomalení mohlo přijít k oživení ekonomického růstu.

Graf: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Zdroj: MPSV


Úrokové sazby v roce 2012


Mírný nárůst inflace tedy není informací, která by měnila podmínky hry pro ČNB, ohledně udržovaní uvolněné měnové politiky. Poslední prognóza krátkodobých úrokových sazeb z pera ČNB implikovala pokles sazby ČNB během 1Q12 o čtvrt procenta. Vzhledem k tomu, že kurz koruny se udržuje v horním pásmu nad hladinou prognózovanou ČNB, si většina bankovní rady ČNB hlas pro případné snížení sazeb nejspíš velmi rozmyslí. Pravděpodobnější se jeví udržování stávající úrovně sazeb (0,75 procenta) po většinu roku 2012.

Autor článku působí jako hlavní ekonom ING Commercial Banking.  ING Commercial Banking

Autor článku

Vojtěch Benda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU