Jak zábavně vyzrát na angličtinu

18.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Dnešní svět už si prakticky nelze představit bez komunikace v angličtině. Vedou se v ní mezinárodní obchodní a diplomatická jednání, píšou vědecké články a technické manuály, důležité učebnice často nejsou překládány z angličtiny do jiných jazyků… A tak se člověk bez její znalosti těžko obejde i při studiu. Ale dá se něco dělat, když vám školní kurzy nebo sady pro samouky nepomáhají – a lze se vyhnout drahým soukromým školám, pokud na ně nejsou peníze?

Soukromá jazyková škola je určitě velmi dobrou alternativou k někdy nekvalitním nebo přetíženým kurzům angličtiny přímo na vysokých školách. Pakliže se chcete anglicky naučit skutečně dobře a potřebujete, aby vás někdo vedl, je to zřejmě nejlepší alternativa – pokud jste ochotni a schopni utratit tisíce nebo i přes deset tisíc korun za semestr, v závislosti na množství lekcí a žáků vyučovaných společně. Jde to ale i jinak!

Ne každému vyhovují učebnice či CD pro samouky

Ještě nedávno byly populární sety učebnic, pracovních sešitů a poslechových CD pro samouky; tato metoda však vykazuje velmi rozdílné výsledky podle toho, jak pečlivý je samouk, zda mu tento způsob učení vyhovuje a jak kvalitně byl set uspořádán.

Chcete-li zkusit tuto metodu, nejprve se podívejte na internet na reference uživatelů k různým sadám a zjistěte, zda je možné si je třeba vyzkoušet před zakoupením – ať už jen prohlédnout v knihkupectví, nebo si je například vypůjčit.

Učení hrou: Angličtina by měla být zábava!

Mnoho tvůrců učebních pomůcek občas zapomíná na slavnou Komenského poučku „učení hrou“. Samozřejmě existuje množství učebnic, které se snaží studenta motivovat k učení prostřednictvím her či běžných životních situací, ale přesto nebývají natolik přesvědčivé, aby si k nim lidé sedli i ve svém volném čase.

Hodně lidí ho však tráví čtením knih nebo sledováním filmů a seriálů – a právě to je jedna z nejlepších metod výuky cizího jazyka. Je nezbytné mít předem nějaké základy, abyste textu či televizním dialogům alespoň částečně porozuměli, ale nevadí, když se zpočátku příliš nechytáte a musíte si některé výrazy domýšlet nebo případně dohledávat. Intuice a porozumění na základě kontextu jsou obvykle lepší než listování slovníkem – a třeba po jedné sérii svého oblíbeného seriálu zjistíte, že už mu bez větších potíží rozumíte. Používejte anglické, ne české titulky – je dobré dialogy zároveň slyšet i vidět napsané a české titulky odvádějí pozornost od toho, co slyšíte.

Začněte klidně dvojjazyčnými knihami – nebo dětskou klasikou

Pro někoho může být snazší nejprve lépe porozumět psanému textu a účinnější formou učení pro něj bude spíše čtení než sledování filmu či seriálu. U knihy nevadí mít vedle sebe český a anglický text, naopak to leckomu může pomoci – pokud nejde o lenocha, který přestane číst anglickou část… Dvojjazyčné knihy se stejnými odstavci v různých jazycích vedle sebe u nás vydávají například CP Books či Garamond.

Můžete také zkusit anglicky přečíst knihu, kterou máte rádi a několikrát jste ji četli česky, nebo třeba svou oblíbenou dětskou knížku – velmi snadno jí porozumíte a rychle si osvojíte gramatiku i základní slovní zásobu!

Znalost angličtiny je v současné době prakticky nezbytná – a ti, kteří si myslí, že jim nejde, by si neměli zoufat; vždyť učení a příjemná zábava se vůbec nemusejí míjet, naopak!

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT