Rada vysokých škol kritizuje ministra Dobeše a přípravu školného

21.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Konkrétněji řečeno - kritizuje přípravu věcného zákona o finanční pomoci studentům, který je se zaváděním školného pevně spjat. Tento zákon by měl jasně říkat, jakým způsobem, za jakých podmínek a v jaké výši by měl stát či škola vypomáhat studentům s nově vznikajícímí náklady v podobě plateb za studium. Dokud nebude schválen a uveden v platnost, nemělo by se platit ani školné.

Z vysokých škol se přitom velmi často ozývá, že s nimi ministerstvo školství tento zákon vůbec neprojednává, a že se ho zřejmě snaží především co nejrychleji schválit, aby mohlo v návaznosti na něj co nejdřív stihnout zavedení školného.
Jako poslední se zatím k plánům ministra Dobeše velmi kriticky vyjádřila Rada vysokých škol.

Ta se ohrazuje proti Dobešově říjnovém prohlášení v parlamentu, které zní v tom smyslu, že se na tvorbě tohoto zákona podílí odborná veřejnost (což se dá vykládat jako zástupci vysokých škol).

V usnesení svého předsednictva ze dne 20.10.2011 RVŠ konstatuje, že reprezentace vysokých škol zatím nebyla s návrhem tohoto zákona vůbec seznámena, a vyzývá ministra Dobeše, aby zajistil jeho řádné projednání v Radě vysokých škol. A to ještě před jeho předložením do vnějšího připomínkového řízení.

Pokud se tak nestane, bude to Rada vysokých škol považovat za přímé porušení zákona o vysokých školách.

Ministerstvo školství na otázky, jakým způsobem bude tato finanční pomoc fungovat už dříve neodpovědělo ani našemu serveru - ačkoliv zodpovězení zaslaných odpovědí předtím tisková mluvčí přislíbila.

V přiloženém videu o problému hovoří

mluvčí Studentské komory Rady vysokých škol Heda Čepelová

Autor článku

Dan Urbánek  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT