OSP a TSP - jak z nich dostat maximum?

23.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pokud patříte mezi zájemce o studium na vysoké škole (hlavně máte-li zájem o humanitní obor), pravděpodobně jste se už setkali s těmito dvěma zkratkami. Zvláště mezi maturanty působí těchto pár písmen jako zaříkávadlo.

O co se jedná

Pro ty, co by snad ještě nevěděli: OSP a TSP jsou zkratky posledních několik let úzce spojené s přijímacími zkouškami na vysoké školy. Za první z nich, OSP, se skrývají takzvané Obecné studijní předpoklady, což je písemná zkouška pořádaná společností Scio, jejíž výsledky pak některé vybrané vysoké školy používají jako kriterium přijímacích řízení. TSP je pak Test studijních předpokladů, speciální test, který používají jako přijímačky některé fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Fakulty musí podmínky přijímacího řízení zveřejnit minimálně 4 měsíce před vypršením lhůty pro podání přihlášek, aby měli uchazeči dostatek času se s nimi seznámit. Nemáte-li jasno, jak je na tom právě vaše vysněná škola, neváhejte a informujte se.

Ačkoli jsou tyto dvě zkoušky často házeny do jednoho pytle, mají spoustu odlišností a být dobře připraven na jedny automaticky neznamená uspět i u těch druhých, úlohy se liší.

Nejlepší výsledek

Obě zkoušky jsou shodně zaměřeny na studijní předpoklady uchazečů a dá se říci, že testují jejich schopnosti, myšlení a inteligenci, ale také možnosti jejich budoucího vývoje a dostatek předpokladů pro studium na VŠ. Nejedná se zde tedy o vědomostní testy, na které je třeba se učit, příprava je však i zde nutná.

OSP jsou první na řadě

Budete-li si podávat přihlášku na více VŠ, je možné, že se setkáte s oběma druhy zkoušek. Na kterou se tedy začít připravovat dříve? Jednoznačně OSP, ta se totiž koná v zimě a na jaře, zatímco TSP probíhají až v období běžných přijímacích zkoušek, tedy na přelomu jara a léta.

Od loňského školního roku má tato zkouška dvě podoby, a to OSP Z a OSP R – základní a rozšířená verze (ta je náročnější). Přihlášky k prvnímu termínu už podat nelze, uzávěrka byla 8.11.2011, stále však zbývá dostatek termínů. Záleží na každém, kolik je jich ochoten zaplatit.

Záleží na schopnostech a také povaze jedince – jsem schopen se sám zodpovědně připravovat, nebo nad sebou potřebuji bič, který mě bude nutit něco dělat? Podle toho, jaká je vaše odpověď na tuto otázku si i zvolte způsob učení. Jste-li svědomití, pro přípravu skvěle postačí cvičné testy z loňských let. Ty si můžete objednat na stránkách Scio v elektronické či tištěné podobě, případně si je vypůjčit od spolužáků nebo zapátrat na internetu. Potřebujete-li dohled a víte, že na tom nejste nejlépe, intenzivní kurzy jsou jasnou volbou. Vybrat si můžete mezi prezenčními a internetovými. Lektor vám na nich pomůže s řešením jednotlivých úloh, prozradí některé fígle a strategii pro co nejvyšší úspěšnost u zkoušek „ na ostro“.

Základem pro co nejlepší výsledku u těchto testů je rychlost. Té dosáhnete pouze tím, že s úlohami budete dokonale obeznámeni ještě před tím, než začne sama zkouška. Všechny úlohy jsou typově shodné a u samotné zkoušky pak není nenutné zdržovat se čtením zadání a pokyny. I proto je jim někdy vyčítáno, že se na ně dá „naučit“ a nejsou spravedlivé. Něco pravdy na tom jistě bude, proto do přípravy vložte maximum sil a tuto jejich slabinu využijte ve svůj prospěch.

TSP - jeden pokus a dost

Brněnské TSP se konají na přelomu jara a léta, proto je na přípravu ještě dostatek času. Ne však v případě, že je pro vás Masarykova univerzita prioritou. Už nyní se dá docházet na některé přípravné kurzy pořádané v různých městech. Tyto kurzy organizují všemožné vzdělávací agentury. Nedejte se napálit a s jejich výběrem si rozhodně nechte poradit, hodnocení můžete najít i na internetu, nejlepší reference však podají známí, kteří dané kurzy již absolvovali. Sama univerzita na svých stránkách zveřejňuje stará zadání testů, materiálu na procvičení je tedy dostatek i zdarma.

Rozdílem od nahoře zmíněných OSP je v tom, že TSP můžete absolvovat pouze jednou, máte tak jedinou šanci ukázat, co ve vás je. Tento fakt by měl být impulsem pro svědomitější a promyšlenější přípravu. I zde se úlohy každý rok typově shodují, na rozdíl od OSP jsou však zaměřeny více na logické uvažování, což může mnohým činit potíže, naučit se totiž nedá.

Pokud vás u přijímacích zkoušek čeká jeden z výše zmíněných typů testů, není důvod k panice. Ba naopak, pro mnohé jde o schůdnější cestu k dosažení vysněného cíle a zdaleka není třeba vynaložit tolik úsilí, jaké je třeba vynaložit k úspěšnému splnění vědomostních testů. Samotné schopnosti však nestačí, vždy je třeba znát předem, co vás u zkoušky čeká. To pomůže mimo jiné k odbourání stresu a tím i k lepšímu výsledku.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT