Vláda schválila vytvoření státního fondu rizikového kapitálu

23.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


23. listopadu (ČTK) - Vláda schválila vytvoření státního fondu rizikového kapitálu, z něhož budou moci malé a střední firmy získávat finanční podporu na své projekty, řekl dnes po jednání kabinetu premiér Petr Nečas (ODS). Ve fondu má být k dispozici nejméně půl miliardy korun. Do podniků s nízkým kapitálem by měl fond investovat spolu se soukromými investory.

"Dostupnost rizikového kapitálu pro začínající podnikatele je dnes v ČR prakticky nulová. Řada dobrých podnikatelských nápadů proto zůstane nerealizovaná, jen na papíře, což se samozřejmě negativně projevuje na síle naší ekonomiky," komentoval návrh ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko.

MPO plánuje, že do nového fondu převede nejméně půl miliardy korun z evropských zdrojů. Státní fond se pak stane investorem pouze tehdy, když nějaký soukromý fond do firmy vloží spolu se státem minimálně 30 procent z celkové investice. "Právě díky státní účasti by soukromí investoři mohli být ochotni začít se věnovat i začínajícím firmám, což je dvojnásobně důležité v současné ekonomické situaci," podotkl Očko.

V investiční strategii fondu MPO určí, do jakých firem bude možné investovat. "Určitě by mezi ně měly patřit podniky z vysoce perspektivních oborů, jako jsou biotechnologie, nanotechnologie, robotika, vědy o životě nebo oblast informačních technologií," uvedl mluvčí MPO Pavel Vlček.

Vlček upozornil, že na rozdíl od dotací se v případě fondu budou peníze vložené do rozvoje firem státu vracet. Stejný objem financí tak lze využít na podporu většího počtu inovativních podnikatelů. První investici by fond mohl provést už příští rok.

Materiál měla vláda původně schvalovat už minulý týden, kvůli výměně ministra průmyslu a obchodu byl ale tento bod z jejího programu stažen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK