Jazykové kurzy v zahraničí vás posunou dál

25.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Znalost jazyků je v dnešní době už úplnou nezbytností. Cizí jazyk vám nejen otevře dveře do světa, ale jeho znalost bude také dobře vypadat na životopisu nebo se vám bude hodit při přijímacích zkouškách na vysokou školu.

Většina z nás ale jistě ví, že ač do výuky vložíte spoustu času, motivace a úsilí, stejně je pak něco úplně jiného použít jazyk v praxi. Ideální způsob na zdokonalení vašich jazykových dovedností jsou proto například jazykové kurzy v zahraničí.

Výhoda jazykových kurzů v zahraničí spočívá v tom, že přes den navštěvujete jazykovou školu a ve volném čase máte možnost nově naučené znalosti použít v každodenních situacích. Jdete-li nakoupit do obchodu, povečeřet do restaurace nebo jen konverzujete s kamarády na pláži, stále se zlepšujete. Nově naučená gramatika a slovní zásoba se vám takto mnohem rychleji vryje do paměti. Mimoto si ale také užijete skvělou dovolenou a prožijete spoustu nezapomenutelných zážitků.

Parametry kurzu jsou na vás

V jazykové škole si sami budete moci zvolit délku a intenzitu kurzu, přičemž vás v každém případě budou učit kvalifikovaní rodilí mluvčí. Zpravidla platí, že čím je kurz delší a intenzivnější, tím větší bude váš pokrok. Také si sami můžete určit, jestli chcete, aby vaše výuka byla zaměřená na všeobecnou znalost jazyka, což znamená gramatika a konverzace pro použití v každodenních situacích, nebo pokud chcete vybrat jeden z kurzů pro manažéry a profesionály a svojí znalost jazyka specializovat na určitý obor. Další možností je pak třeba kurz, který vás připraví na jednu ze standardizovaných zkoušek nebo individuální lekce, které lektor přizpůsobí vaším preferencím.

Výběr jazykové školy

Až se rozhodnete, jaký typ kurzu byste chtěli absolvovat, dalším krokem je výběr jazykové školy. Menší školy jsou většinou tou pravou volbou pro ty, kteří hledají rodinnější atmosféru. Nicméně méně obvyklé kurzy a vybavenější učebny jsou výhodou větších škol. Také přihlídněte na velikost tříd, která je většinou 12-15 studentů, může se ale lišit. Dalším důležitým faktorem, který by mohl podstatně ovlivnit váš výběr, je odpolední program pořádaný školou. Většina škol nabízí spoustu sportovního či kulturního programu a výletů do okolí. Je to nejen ideální způsob jak poznat danou destinaci a tamější kulturu, ale určitě se tak i seznámíte se spolužáky a navážete důležité kontakty s dalšími zahraničními studenty.

Možnosti ubytování jsou široké

Ubytování představuje stějně důležitou volbu jako výběr kurzu nebo jazykové školy. Velmi oblíbeným druhem ubytování je hostitelská rodina, a to nejen proto, že bude rodina opravovat vaše jazykové chyby, ale také protože tak lépe proniknete do kulturních zvyků oné národnosti. Některé agentury se dnes sice snaží studenty ubytovat podle jejich zájmů a kompatibility s rodinou, i tak ale není jisté, že vám bude vaše rodina vyhovovat. Můžete proto radši zvolit ubytování v hotelu, penzionu, rezidenci, ve sdíleném bytě nebo na koleji. Novým fenoménem je teď také ubytování v domě u vašeho lektora, se kterým máte i individuální kurzy. Bohužel vás ale takový jazykový pobyt nevyjde zrovna nejlevněji.

Destinace

A kam se můžete vydat? Výuka angličtiny je třeba oblíbená v destinacích jako Velká Británie, Irsko nebo Malta. Můžete se ale vydat i do vzdálenějších míst, jako napříkad USA, Kanada, Austrálie, ale i Filipíny, Barbados nebo Indie. Na španělštinu jsou kromě Španělska zase atraktivní země Latinské Ameriky. Také už je konec doby, kdy se kvůli exotickým jazykům, jako třeba čínština, japonština, thajština nebo hindština, muselo absolvovat univerzitní studium, jelikož se v nich na místě můžete zdokonalit během několika týdnů.

Kolik to stojí?

Cena vám poroste hlavně společně s délkou a intenzitou kurzu. Pokud hledáte něco levnějšího, tak se také nevypravujte daleko, nebudete muset platit až tak vysoké náklady na dopravu a vízum. Zpravidla také platí, že jsou kurzy levnější v zimě než v létě, proto je třeba právě teď vhodná doba se na nějaký přihlásit!

Autor článku

Tereza Kaplanová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT