Koupě na internetu, aneb jak vrátit zboží

28.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Téměř každý student si čas od času objedná nějaké zboží přes e-shop na internetu, neboť kdo více využívá moderní prostředky komunikace více než studenti? V následujícím článku si ukážeme možnosti jak postupovat, když zboží, které jsme si objednali neodpovídá našim představám a chceme vrátit peníze.

Student je chráněn jako spotřebitel

Student, jakožto fyzická osoba, která nepodniká, je v případech nakupování přes internet, dle zákona se jedná o „prostředky komunikace na dálku“ chráněn zákonnými ustanoveními o spotřebitelských smlouvách, jenž mu poskytují dostatečnou ochranu při nákupu zboží a zajišťují mu právo odstoupit od smlouvy a vrátit nepovedený nákup.

Dvakrát měř, jednou…

Dříve, než se student rozhodne nakoupit cokoliv přes internetový nákupní portál a následně bude chtít uplatňovat svá práva spotřebitele je nejvíce důležité si najít diskuse a reference na daný prodejní internetový server, což by mělo poskytnout dostatek informací pro snadný a bezpečný nákup. Ve vodách internetu je příliš mnoho žraloků, ze kterých se jen těžko získávají peníze zpět, proto opatrnost a shánění informací je na místě.

Jak zákon káže

Dle § 53 odst. 7 Občanského zákoníku může student byla – li smlouva uzavřena při použití prostředků komunikace na dálku, tj. např. internet, má student právo od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce do 14 dnů od převzetí plnění. Daný subjekt vám může tvrdit cokoliv, ale máte právo odstoupit bez uvedení důvodu a nemůže být po vás při splnění podmínek požadována žádná sankce.

Ještě delší lhůta pro odstoupení

V případě, že dodavatel nepředal studentovi informace, které je povinen předat je lhůta pro odstoupení od smlouvy prodloužena na 3 měsíce od převzetí plnění. Jestliže však je v mezidobí povinná informace předána, tak od okamžiku předání informace běží klasická 14 denní lhůta. Takovými informacemi, které je dodavatel povinen studentovi poskytnout před uzavřením smlouvy jsou identifikační údaje dodavatele, název a hlavní charakteristiky zboží a služeb, náklady na dodání, cena zboží a služeb, aj. blíže specifikované v § 53 odst. 4 a odst. 6 Občanského zákoníku.

Kdy odstoupit nelze

Student nemůže podle výše uvedeného odstoupit, ledaže by možnost takového odstoupení byla výslovně ujednána od smluv na dodávku zboží upraveného podle přání studenta, na zboží, které podléhá rychlé zkáze, např. některé potraviny, na dodávku audio a video nahrávek, počítačových programů, porušil-li student jejich originální obal, na dodávku novin a periodik a časopisů, dodávky na hry a loterii aj. dle § 53 odst. 8 Občanského zákoníku.

V příštím článku si ukážeme jednoduchý vzor dopisu, kdy odstoupíme od takovéto smlouvy a popíšeme si blíže určité možnosti tlaku na dodavatele ke splnění své povinnosti.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT