Bohemia Sekt mění po 20 letech šéfa podniku i právní formu

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Starý Plzenec (Plzeňsko) 28. listopadu (ČTK) - Po více než 41 letech opustí koncem ledna 2012 akciovou společnost Bohemia Sekt Josef Vozdecký, dlouholetý generální ředitel a předseda představenstva. Největšího českého výrobce vína povedou od 1. ledna tři jednatelé a tři prokuristé. Bohemia Sekt zároveň změní právní formu na společnost s ručením omezeným. Novinářům to dnes řekl dosavadní generální ředitel, který v podniku pracuje nepřetržitě od ukončení vysoké školy.

Vozdecký měl podle svých slov odejít z nejvyšší funkce do důchodu už před dvěma lety. "Vrcholoví manažeři končí v naší skupině Dr. Oetker (vlastníci Bohemia Sektu) v 65 letech, ale tenkrát mě majitelé přemluvili, abych ještě pracoval další dva roky," vysvětlil. Vozdecký, který působil jako předseda představenstva 20 let, končí ve funkcích k 31. prosinci, ve firmě bude zaměstnán do 31. ledna 2012.

Novými jednateli budou Ondřej Beránek, dosavadní finanční ředitel a místopředseda představenstva; dále obchodní ředitel a člen představenstva Petr Černý a šéf výroby Slavomír Hermann. "Takovým hlavním jednatelem bude Ondřej Beránek," dodal Vozdecký.

Prokuristy se od ledna stanou marketingový ředitel Martin Fousek, manažer strategického rozvoje Bedřich Tauš a vedoucí controllingu Rastislav Vašica. Podle Vozdeckého souvisí změna právní formy z akciové společnosti na společnost s ručením omezeným se strukturou německé vlastnické skupiny Henkell & Co., která patří do seskupení Dr. Oetker s obratem kolem deseti miliard eur (téměř 260 miliard korun). "Jde o aplikaci koncernového modelu organizační struktury. V rámci skupiny Henkell & Co. už jsme byli ze zhruba dvaceti podniků jedinou akciovou společností," uvedl Vozdecký. Podle něj tak dojde i ke snížení administrativní náročnosti a zprůhlednění vlastnické struktury. "Nedochází ke změně základního kapitálu firmy," dodal.

Podle Vozdeckého patří Bohemia Sekt k nejvýkonnějším firmám v německé skupině Henkell & Co., která vlastní podniky ve 14 zemích. Tržby Bohemia Sektu se dlouhodobě pohybují kolem 1,5 miliardy korun. Loni firma prodala 22,6 milionu lahví sektů, vín a lihovin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK