Novým finančním arbitrem vláda jmenovala Moniku Strejcovou

01.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Novým finančním arbitrem ČR se stala Monika Strejcová. Na návrh ministerstva financí ji jmenovala vláda na svém zasedání 16. listopadu. Kancelář finančního arbitra o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě. Dosavadní arbitr František Klufa rezignoval.

Strejcová vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Do svého jmenování pracovala jako ředitelka odboru Státní kontroly a dozoru nad finančním trhem na ministerstvu financí. V minulosti mimo jiné vykonávala funkci ředitele odboru sankčních řízení Komise pro cenné papíry nebo České národní banky.

Podle zákona o finančním arbitrovi jmenuje vláda arbitra na návrh ministra financí na funkční období pět let z osob splňujících podmínky stanovené zákonem. Arbitrem může být jmenována pouze osoba, která je bezúhonná, plně způsobilá k právním úkonům, která má dobrou pověst, dostatečnou kvalifikaci a zkušenosti.

Letos 1. července vešla v platnost novela zákona o finančním arbitrovi, na jejímž základě začal úřad nově řešit spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. S posilováním kompetencí arbitra počítá i další připravovaná novela zákona o finančním arbitrovi, která rozšíří jeho působnost na oblast životního pojištění.

Kancelář finančního arbitra je plně hrazena ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva financí. Podle původního zákona o finančním arbitrovi bylo financování úřadu zajišťováno prostřednictvím České národní banky. Dříve volila finančního arbitra Poslanecká sněmovna, nově jej jmenuje vláda na návrh ministra financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK