Ceny potravin klesly

06.12.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V listopadu komodity jako celek oslabovaly. Dolů zamířily zejména ceny obilnin a potravin. Vzestupný cenový trend byl zaznamenán u ropy a na konci měsíce se k ní přidalo i zlato. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ  

V listopadu komodity jako celek oslabovaly. Mezi jednotlivými sektory však nastaly značné rozdíly. Evropská krize je stále nejžhavějším tématem. Investoři mají strach a raději přesouvají kapitál do bezpečných aktiv. Dolů zamířily zejména ceny obilnin a potravin. Vzestupný cenový trend byl zaznamenán u ropy a na konci měsíce se k ní přidalo i zlato.


Krize se šíří


Krize v jižní Evropě se v posledním měsíci znatelně prohloubila a už byly zaregistrovány náznaky přesunu dál na sever do Francie. Itálie i Španělsko momentálně vydávají nové dluhopisy za dlouhodobě neudržitelné požadované výnosnosti na úrovni kolem 7 procent. Prostředky EFSF však na záchranu obou zemí nestačí, proto se politici snaží vymyslet jiné řešení. Značná nejistota panuje na evropském mezibankovním trhu. Vysoká poptávka po dolarech zapříčila jejich krátkodobý nedostatek. Až na konci listopadu přišla americká centrální banka spolu s evropskými centrálními bankami s nápadem snížit sazby dolarových swapů. Toto rozhodnutí krátkodobě podpořilo finanční i komoditní trhy.


Cena zlata v první polovině listopadu klesala


Informace o rekordně vysoké nominální spotřebě ve třetím čtvrtletí však znehodnocování zastavily. Od počátku července do konce září se globálně spotřebovalo 1054 tun zlata, což je o 6 % více oproti stejnému období minulého roku. V dolarovém vyjádření se poptávka zvýšila o 48 % na historické maximum 57,7 miliardy USD. Koncem měsíce se pro zlato staly podporou informace o ochotě centrálních bank nalít na trhy nové levné peníze. Američtí primární obchodníci s dluhopisy očekávají, že FED spustí v nejbližší době třetí program kvantitativního uvolňování. Nic mu v tom nebrání, protože inflační tlaky už opadávají.


Cenu ropy tlačí vzhůru především nové zprávy z Iránu o pokračujícím jaderném programu


USA, Izrael i evropské mocnosti již vyjádřily obavy a prosazují nové ekonomické a politické sankce. Jelikož Irán prohlásil, že navzdory sankcím bude pokračovat ve svém jaderném programu, tak se rozšířily spekulace o možném vojenském konfliktu. Irán je čtvrtý největší producent ropy na světě a těží víc této suroviny než Irák před invazí spojeneckých sil v roce 2003. Ropa WTI byla v listopadu mnohem silnější než Brent. Důvodem byly zprávy o změně směru toku ropy v ropovodu vedoucím do zásobníků v americkém Cushingu. Doteď nebylo možné ve velkém odčerpávat nadbytečné zásoby, což v předchozích měsících výrazně zatlačilo cenu WTI pod evropskou ropu Brent.

Tabulka: Změna ceny v listopadu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.11.
ropa WTI +8 100,4 USD/barel
zlato +1 1745,5 USD/oz
měď 0 3,6 USD za libru
kukuřice -7 6,0 USD za bušl
pšenice -2 6,1 USD za bušl
káva Robusta +8 1961 USD za tunu
vepřové maso +5 91,6 US centu za libru

zdroj: CSI


Ceny obilnin a olejnin pokračovaly v listopadu v prudkém poklesu


Světová produkce se zvyšuje. V Jižní Americe panuje příznivé počasí. Očekává se zde vyšší úroda sóji a kukuřice. Ukrajina vyvezla podle údajů agentury Interfax od začátku této sezóny 6,8 milionu tun obilovin, což je o 33 % více oproti stejnému období minulého roku. Pro cenu jsou negativní i informace o poklesu čínských nákupů. V říjnu se import sóji do země snížil meziročně o 7 procent.


Mezi nejslabší komodity patřily kakao a cukr


V sektoru potravin ceny v uplynulém měsíci padaly. Mezi nejslabší komodity patřily kakao a cukr. Podle sdružení brazilských obchodníků s cukrem Copersugar by Brazílie měla v příštím roce vyprodukovat rekordních 34 milionů tun cukru. V tomto roce se předpokládá výroba na úrovni 31 milionů tun. Cenu cukru zatlačily dolů i zprávy z Indie o zvýšení exportní kvóty o 1 milion tun. Kakao znehodnocuje kvůli informacím o rekordní produkci v západní Africe. Káva je relativně silnější a její cena dokázala mírně vzrůst. Důvodem je horší počasí v Kolumbii. Tamní úroda by podle analytiků Morgan Stanley mohla být nižší než doteď očekávaných 8,1 milionu tun.


Co bude dál?


V prosinci budou investoři netrpělivě očekávat další pomoc od centrálních bank. Výrazné uvolnění monetární politiky v USA a Evropě by podpořilo chuť přesouvat kapitál do rizikovějších aktiv. Více levných peněz v oběhu je bezesporu velmi příznivá informace pro zlato. V případě ropy je vhodné sledovat vývoj v Iránu. Naplnění válečných spekulací by vyvolalo prudké zdražení ropy a ropných produktů. Další pokles ceny v důsledku vysoké úrody se dá očekávat u obilnin a olejnin.

Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

Zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE