Vy ještě nemáte registraci v městské knihovně Praha?

06.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Tak to nezbývá, než vás seznámit s výhodami a dalšími náležitostmi, které stojí za to znát před registrací nového čtenáře do pražské městské knihovny. A že knihovna není ani technologicky pozadu naznačuje i fakt, že její on-line zásoba digitalizovaných knih se rychle zvětšuje. Knihy si můžete klidně jen prohlédnout a na místě se rozhodnout, zda stojí za to ji mít až měsíc doma.

Trochu historie nikomu neuškodí

Jak se presentuje městská knihovna v Praze? Například těmito slovy: „První veřejná knihovna v Praze zahájila činnost 1. července 1891. Na počátku měla 3 370 knih, které byly využívány v půjčovně a čítárně. Knihovna nejprve sídlila v ulici Na Zderaze v Novém Městě, několikrát se stěhovala a teprve v r. 1903 nalezla své trvalé umístění na nároží Platnéřské ulice a Mariánského náměstí na Starém Městě. V letech 1898–1920 byl jejím ředitelem knihovník a známý básník Antonín Sova, který zde uplatnil své znalosti německého a amerického knihovnictví, začal budovat systém katalogů, založil prvních šest poboček a snažil se prosadit, aby knihovna získala „důstojnou budovu ve středu města".“

Co nabízí MKP?

Přes 344 000 titulů a vybere si opravdu každý – děti, dospělí, studenti i senioři. Najdete zde také hudební nahrávky, filmy i obrazy. Všechny pobočky nabízí zdarma připojení k internetu. Knihovna má 42 míst po celé Praze, do oblastí bez „kamenné“ pobočky zajíždějí dva bibliobusy.

Celý rok máte možnost navštívit kulturní akce za minimální poplatek nebo úplně zdarma. Dále jsou k dispozici výtvarné dílny pro děti a rodiče, přednášky, školení, semináře, filmové projekce, koncerty známých muzikantů, divadelní představení a mnoho dalšího.

Ještě něco navíc

Využívejte Meziknihovní výpůjční službu a přečtěte si tituly, které pražská městská knihovna běžně nenabízí! Zkopírovat a tisknout můžete části knížek – formáty A4 a A3, ale jen černobíle a v omezeném množství, což je v tom výčtu pozitiv jedno z negativ. Vybrané pobočky nabízejí lokální přístup k databázím!

Digitální piano najdete v Ústřední knihovně a v Bohnicích. Na některých pobočkách využijí slepci kamerovou lupu nebo jiné zařízení pro slabozraké a nevidomé. Na herních konzolích si zahrajete na Smíchově, Lužinách, Opatově a v Ústřední knihovně. Artotéka na Opatově zas půjčuje obrazy a grafiky.

Novinky!

V rámci digitalizace knih si s klidem zapůjčíte e-čtečku knih. Online katalog knih dostupný z pohodlí domova využijete již při prvním přihlášení, dál se nabízí on-line databáze se vzdáleným přístupem!

A dál

  • e-knihovna
  • novinky ve fondu.

Akce knihovny

Jedná z výhodných akcí pro budoucí registrované čtenáře je každoroční muzejní noc, kdy se za zvýhodněných podmínek můžete pohodlně zaregistrovat a na vlastní kůži hnedka zjistit, do čehože jste se to pustili.

Jubileum Městské knihovny Praha právě letos!

Ku této příležitosti knihovna připravila výstavu, kde návštěvníky seznamuje se 120 lety jejího působení v Praze. Výstavu můžete navštívit v Galerii Smečky.

Chcete se stát čtenářem?

Je to jednoduché! Stačí navštívit kteroukoliv pobočku a vzít si s sebou občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti, kterým můžete doložit vaši totožnost a usazenost na území České republiky nebo EU.

  • děti do 15 let mají zápisné i čtenářský průkaz zdarma
  • zápisné pro dospělého činí 80 Kč (prodloužení na další rok 60 Kč)
  • zápisné pro právnickou osobu (instituci) za každou určenou fyzickou osobu činí 120 Kč.

Ke stažení

Takže již jste rozhodnuti stát se čtenářem Městské knihovny Praha? Navštivte proto internetové stránky a konkrétně na této adrese - http://www.mlp.cz/cz/sluzby/jak-se-stat-ctenarem/ si stáhněte formulář pro budoucího čtenáře a knihovní řád. A zde - http://www.mlp.cz/cz/kontakty/pobocky/ se podívejte, která pobočka je u vás nejblíž a jaké vychytávky vám nabízí!

V knihovně je přeci také tolik zábavy!

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT