Oslavy 20. výročí Právnické fakulty UP

07.12.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Oslavy dvacátého výročí Právnické fakulty jsou ve finále. Na slavnostní zasedání Vědecké rady míří desítky známých osobností, např. předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský či veřejný ochránce práv JUDr. Pavel Varvařovský.

Oslavy dvacátého výročí znovuobnovení Právnické fakulty v Olomouci uzavře ve středu 7. prosince v 15 hodin zasedání Vědecké rady PF UP v Aule Právnické fakulty. Na slavnostní akt je zvaná – kromě „domácích“ zástupců jednotlivých fakult a děkanů českých a slovenských právnických fakult – řada vzácných hostů, např. předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský či veřejný ochránce práv JUDr. Pavel Varvařovský. Při slavnostní příležitosti bude oceněn také emeritní rektor Univerzity Palackého, profesor Josef Jařab.

Výročí novodobého založení Právnické fakulty připomínají od března zajímavé akce. „Oslavy zahájil reprezentační ples, v květnu se v Olomouci setkali absolventi všech dosavadních ročníků, následovala červnová mezinárodní konference ke 200. výročí všeobecného občanského zákoníku, v září konference s názvem Olomoucké debaty mladých právníků,“ připomněl hlavní události proděkan pro organizaci a rozvoj Právnické fakulty, JUDr. Ing. Filip Dienstbier, Ph.D.

Slavnostní zasedání Vědecké rady PF a setkání Akademické obce PF zahájí projevem rektor univerzity prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc., a děkanka Právnická fakulta prof. JUDr. Milana Hrušáková, CSc. Následovat bude čtyřminutová prezentace: představí hlavní úspěchy, kterých fakulta v průběhu dvacetileté existence dosáhla. Na ni naváže slavnostní ocenění osobností, jež se nejvíce zasloužily o vznik a rozvoj olomouckých práv. „V průběhu slavnostního odpoledne budou medailemi oceněni bývalí děkani Právnické fakulty a další osobnosti spjaté s dvacetiletím fakulty. Pamětní medaili si odnesou také dvě dlouholeté pracovnice Děkanátu PF,“ uvedl proděkan Dienstbier.

Právnická fakulta v rámci oslav založila webový portál, jenž shromažďuje kontakty na bývalé studenty. Stránky nabízejí absolventům zajímavé informace a umožňují jim zapojit se do dění na fakultě. „Kontakt s praxí je důležitý pro každou fakultu a my jsme přesvědčeni, že právě absolventi jsou tím spojovacím článkem: mají k fakultě vztah a znají ji, současně se na ni již dovedou podívat zvenčí,“ vysvětlil Dienstbier. Portál lze najít na stránkách www.absolventipf.upol.cz.

O zřízení Právnické fakulty UP rozhodl Akademický senát Univerzity Palackého 23. ledna v roce 1991. Fakticky tak naplnil zákon z roku 1946, na jehož základě byla obnovena olomoucká univerzita.

V současné době navštěvuje čtyři studijní obory (magisterská navazující Evropská studia se zaměřením na evropské právo, magisterské Právo a dvě bakalářské Právní specializace) celkem 2 148 posluchačů. Fakulta nabízí kromě možnosti rigorózního řízení – tedy udělení titulu JUDr. – také doktorské studium (Ph.D.) v programu Teoretické právní vědy, a to ve čtyřech oborech. Na Právnické fakultě dnes pracuje 125 zaměstnanců.

Čestní hosté, kteří se zúčastní zasedání:

JUDr. Pavel Rychetský – předseda ÚS
JUDr. PhDr. Stanislav Balík – soudce Ústavního soudu ČR
prof. JUDr. Jan Musil, CSc. – soudce ÚS
JUDr. Jiří Nykodým – soudce ÚS
JUDr. Vlasta Formánková – soudkyně ÚS
prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. – předsedkyně Akreditační komise ČR
JUDr. Ivo Ištván - vrchní státní zástupce – Vrchní státní zastupitelství v Olomouci
JUDr. Lenka Bradáčová – prezidentka Unie státních zástupců ČR
JUDr. Vít Veselý – místopředseda KS Ostrava
JUDr. Zlatuše Andělová – krajská státní zástupkyně – Krajské státní zastupitelství v Ostravě
JUDr. Martin Major – náměstek primátora
JUDr. Pavel Varvařovský – veřejný ochránce práv
JUDr. Tomáš Lichovník – prezident Soudcovské unie
JUDr. Vlasta Audyová – členka Prezidia Notářské komory v Ostravě, notářka v Olomouci
Mgr. et Mgr. Jan Petrov, LL.M. – ředitel Justiční akademie
JUDr. Jan Bárta – ředitel Ústavu státu a práva AV ČR

Autor článku