Umění získat práci

07.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Získání odpovídající práce nebo brigády, kdy student je spokojen po finanční i profesní stránce může být nazýváno přímo uměním. Touha po úspěchu a prosazení se v rámci zaměstnání je jedním z hlavních motivací studia svého oboru, v němž každý, koho jeho obor zajímá, si přeje vyniknout.

Servery práce a samotní zaměstnavatelé

Ve vodách internetu nalezneme desítky pracovních portálů s nabídkami zaměstnání. Měli bychom se řídit poučkou: „méně je někdy více“ a rozhodně kvantita neznamená kvalitu. Vyhledávejme práci na největších specializovaných portálech práce, kdy si můžeme zadat přesné parametry námi vyhledávaného oboru a místa působnosti, díky těmto aplikacím pro usnadnění hledání ušetříme drahocenný čas a energii, který můžeme věnovat zaměření pozornosti na efektivní hledání požadované práce. Tyto velké specializované portály obsahují taktéž mnoho cenný rad do začátku a přímé odkazy na největší hráče na trhu.

Personální agentury a headhunteři

Pozornosti nesmí studentovi uniknout existence personálních agentur a „headhunterů“, pro něž je získávání práce jejich živobytím. Najděte si největší i lokální agentury, navštivte je, napište email, či zavolejte a nechte se vést intuicí a referencemi, která z nich pro Vás zajistí co nejvíce podpory a zázemí v hledání zaměstnání. Jste potencionálně nadějný absolvent? Oslovte i přímo některého samostatného headhuntera, jenž je schopen v některých ohledech se blíže věnovat Vašim potřebám a cílech v zaměstnání. Vaše spokojenost znamená pro něj budoucí dobrou referenci.

Průzkum terénu

Najděte si své horké favority, nalezněte všechny potřebné informace na jejich webových stránkách a internetu, zjistěte si jejich specifika v požadovku na zaměstnání, nebo brigádu a oslovte je způsobem a s nabídkou přímo jim šitou na míru. Neozvali se Vám zpět? Zavolejte jim a prokažte, že o dané místo opravdu usilujete. Máte ve firmě známé, kamarády a jiné? Pomohli jste jim někdy, aniž byste cokoliv chtěli nazpátek? Je čas, aby se zase odměnili oni Vám, možná mají dobré vazby na potencionálního šéfa, nebo přímo personální oddělení. Jak jsme se již zabývali v předešlých článcích o praxi během studia, je velmi výhodné využít tzv. trainee programy v rámci jednotlivých společností, kdy student je schopen projevit své dovednosti v rámci nejčastěji neplaceného pracovního programu ve firmě a daný zaměstnavatel si může vybrat svého kandidáta, který projevuje největší snahu.

Sebevědomí

Konkurence na místech, po kterých toužíme bude vždy vysoká a kvalifikace jednotlivých kandidátů v posledních kolech pohovorů téměř na stejné úrovni. Ukažte, že jste o místo bojovali co nejvíce, získali si co nejvíce informací, oslovovali personální oddělení nejurputněji a pro dané místo jste se narodili. Odlište se od jednotlivých kandidátů, např. psaním odborných článků, diplomové práce, účastí na různých oborových vzdělávacích akcí.

V dalších článcích si ukážeme základy zvládnutí pohovoru, jenž je dalším stupněm k úspěchu a budeme se zabývat otázkou struktury a vizuální podoby životopisu a motivačního dopisu.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT