Elektronická časomíra zvítězila v soutěži ČVUT

08.12.2011 | , ČVUT
STUDENT


Nejlepším vědeckým projektem v soutěži ČVUT pro středoškolačky s názvem Holky pozor! je Elektronická časomíra.

Dne 5. prosince proběhla na půdě Národní technické knihovny v Praze prezentace projektů středoškolaček, které přihlásily do soutěže Českého vysokého učení technického Praze svůj vědecký projekt. Následovalo slavnostní vyhlášení vítězek. První místo a cenu v podobě notebooku od společnosti Hewlett-Packard si odnesla studentka Střední průmyslové školy elektrotechniky, informatiky a řemesel z Frenštátu pod Radhoštěm Šárka Vávrová za projekt Elektronická časomíra.

Pět nejlepších projektů prezentovaly autorky před komisí složenou ze zástupců partnerských firem (paní Eva Nováková ze společnosti Hewlett-Packard, PhDr. Miroslava Bajzíková ze společnosti ČEPS a Ing. Iva Prokopová ze Škoda Auto), zástupců ČVUT (Mgr. Jan Gazda, PhD., kvestor ČVUT, Ing. Marcela Pavlíková, CSc., tajemnice Výzkumného centra CIDEAS Fakulty stavební ČVUT a Ing. Adéla Chrastinová z odboru vědy a výzkumu Fakulty informačních technologií ČVUT). Roli předsedkyně komise přijala manželka rektora a předsedkyně Dámského klubu ČVUT paní Ing. Marie Havlíčková.

Komise všech pět prezentací vyslechla a zhodnotila své názory na každou z nich. Určit pořadí na prvních třech místech nebyl snadný úkol, jelikož všechny projekty byly zajímavé a na vysoké úrovni. Autorky je i velmi dobře prezentovaly.

Vítězkou soutěže se stala Šárka Vávrová ze SPŠ elektrotechniky, informatiky a řemesel z Frenštátu pod Radhoštěm s projektem Elektronická časomíra. Šárka o sobě řekla: “Jsem studentka 4. ročníku oboru Elekronické počítačové systémy. Zajímám se o elektroniku a informatiku. Dále také aktivně sportuji, hraji florbal a běhám. Všechny své zájmy a koníčky jsem využila ve svém projektu, jehož výsledkem je funkční model časomíry sloužící pro potřeby florbalového oddílu Sokol Frenštát p. R.

Na druhém místě skončila studentka gymnázia z Pardubic Veronika Valešová s projektem určování vitamínu C v potravinách, na třetím místě studentka osmiletého gymnázia Tereza Novotná ze Šlapanic u Brna se svým virtuálním šatníkem. Cenu za nejlepší projekt ve formě mininotebooku HP 110, věnovanou společností Hewlett-Packard, slavnostně předala starostka Městské části Praha 6 Ing. Marie Kousalíková. Ve svém proslovu ocenila práci a odvahu všech pěti dívek a popřála jim hodně štěstí do budoucna.

Soutěž o nejlepší vědecký projekt v rámci kampaně Holky, pozor! pro studentky středních škol byla vyhlášena v pondělí 3. října. Dívky mohly až do 20. listopadu přihlašovat své projekty z oblasti vědy a techniky.

Více informací o projektu najdete na www.holkypozor.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT