Angličtina na vysoké škole

09.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Přechod na vysokou školu s sebou nese mnoho změn a jednou z nich je i změna přístupu vyučujících. Místo otrockého omílání látky z učebnice se dostává na řadu diskuse, prezentace a především samostudium.

To s sebou nese velká úskalí a pro nezkušené jedince může být poněkud nemilým překvapením. Hlavně cizím jazykům vysoké školy nevěnují velkou pozornost a výuka se oproti střední škole smrskla na zadávání domácích úkolů a diktování látky, kterou se člověk má sám naučit.

Ačkoli má mnoho studentů bohaté zkušenosti s anglickým jazykem, na vysoké škole se může situace rychle obrátit proti nim. Kamenem úrazu je zde pro mnohé právě zmíněné samostudium. Dlouho se nic neděje a pak se najednou navalí mnoho učiva najednou. Odborná angličtina (ale samozřejmě i všechny ostatní odborné cizí jazyky) je bohatá především na zvláštní slovíčka a slovní spojení. Mladí lékaři, technici, ekonomové i právníci se poté nestačí divit, že jejich dosavadní slovní zásoba nestačí.

Jak na ni vyzrát

Základem je pustit se do všeho včas a nečekat na poslední dny před testem/zkouškou, i když u jiných předmětů je někdy tato strategie dostačující. Někdy i pár stovek slovíček vyžaduje dlouhodobou přípravu a procvičování. V dnešní době se bez angličtiny nelze obejít a patří mezi několik školních předmětů, u kterých má vysokoškolák jistotu, že je v životě a v praxi skutečně využije.

Gramatiku už každý zná ze střední (nebo se s tím alespoň počítá), a člověk jakoby se vrátil na začátek – slovíčka, slovíčka, slovíčka.

Když už teče do bot

Cizí jazyk bohužel není básnička, která se dá rychle naučit nazpaměť a v tom tkví také jeho záludnost. Pokud nemáte základ, dál se nehnete a učit se na poslední chvíli dají vážně jen ta slovíčka. Když už v hodinách cítíte, že se takříkajíc nechytáte, začněte jednat, dokud je čas. Ne každý má ze střední školy perfektní znalosti a pojem „maturitní úroveň“ je značně zavádějícím pojmem. Řešením mohou být intenzivní kurzy nebo doučování, ani ty však nejsou všespásné, a už vůbec ne týden před zkouškou.

Řešením není ani nekonečné odkládání povinností. V kreditním systému se nepříjemný test za pár kreditů dá lehce přeskočit, nic ale nejde odkládat od nekonečna a látka se jen kupí a kupí.

Pokud ve škole nestojí za nic

Druhým případem je situace, kdy si člověk nutnost znalosti odborné angličtiny uvědomuje, potřebuje ji pro svou budoucnost a ve škole se výuka rovná procvičování přítomného času. Možností je zde buď samostudium (slovíčka člověk sám zvládne), nebo docházení do jazykových kurzů, ani tady se ale nekonečnému biflování nevyhnete.

Jazykové certifikáty

Máte-li zájem být skutečným mistrem, sebevědomí i další bod do životopisu vám zaručí příslušný, mezinárodně uznávaný, jazykový certifikát. Ty z odborné nejsou mezi lidmi tolik známé, proto uvádíme níže malý přehled.

  • Obchodní angličtina – (BEC) Business English Certificate: má tři znalostní úrovně odpovídající stupňům B1, B2 a C1, a je zaměřena na dovednosti v komunikaci v obchodním a administrativním prostředí. U nejnižší úrovně zkoušky stačí splnit 60%, u ostatních dvou je k získání certifikátu třeba správně vyplnit 65% testu.
  • Právnická angličtina – (ILEC) International Legal English Certificate: má jen dvě úrovně, které odpovídají obecným B2 a C1, nepatří tudíž mezi snadné.
  • Finanční angličtina – (ICFE) International Certificate in Financial English: je určena těm, které v angličtině nezaskočí ani finance, bankovnictví, pojišťovnictví a účetnictví. Vybrat si lze mezi úrovní B2 a C1.
Informace o konkrétních požadavcích a termínech, ale možnostech přípravy, najdete na stránkách www.britishcouncil.cz

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT