Zkoušky: jak na ně vyzrát?

12.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Teplota nám již pomalu spadá pod bod mrazu, venku slyšíme krákat vrány, televize a rádia jsou plné předvánočních upoutávek. Máme tu prosinec a s ním nezadržitelně se blížící zkouškové období, pro někoho dokonce zcela úplně první.

Jak to celé přežít bez nervů a úspěšně se přesunout se do dalšího semestru, aniž byste museli přetahovat předměty do dalšího ročníku?

Nenechte nic náhodě

Letošní prosinec je pro mě ve znamení již devátého zkouškového období, za tu dobu jsem vyzkoušela různé tipy a triky jak se učit. Snažila jsem se proces učení co nejvíce zefektivnit a dobu potřebnou pro učení stáhnout na minimum. Sami dobře víte, že pokud při studiu ještě pracujete, nemáte prostě celé tři dny v kuse (někdy ani dva) na to, abyste se věnovali jen škole. Každou činnost můžete dělat určitým způsobem, stejně tak je tomu i u učení, efektivně nebo zcela neproduktivně. Jak tedy na to?

Příprava je základ

Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným. Stačí „jen“ sedm věcí, díky kterým vám vaše zkouškové nebude připomínat „Souboj Titánů“.

  1. Zajistěte si dopředu potřebné materiály (Od spolužáků, bývalých absolventů, na studijních fórech, v knihovně.)
  2. Upřednostněte tištěné podklady oproti e-formě (Pokud se učíte z notebooku, hrozí vám totiž rozptylování v podobě Facebooku, seriálů, filmů, chatu a dalších nebezpečných odpoutávačů pozornosti.)
  3. Vypněte rádio, televizi (Akorát narušují vaši soustředěnost.)
  4. Dělejte si stručné výpisky (Někdo říká tahák, já preferuji spíše pojmenování „Učební pomůcka“, jelikož již při samotném procesu vypisování se učíte.)
  5. Zefektivněte své učení
  6. Průběžně trénujte svou paměť
  7. Dejte mozku tu správnou výživu

Na bod číslo 5, 6 a 7 se podíváme podrobněji na následujících řádcích.

Podmínky ke správnému a efektivnímu učení

  • Motivujte se – pokud si říkáte, že se musíte učit, pak je vaše motivace nulová. Když něco děláme, je vždy důležité vědět, PROČ to děláme. Myslete například na to, že pak budete o krůček blíže k titulu, mít dříve volno a můžete se tak soustředit na své koníčky, jet na dovolenou a podobně.
  • Najděte si svůj způsob učení – někdo preferuje individuální učení jiný zase kolektivní. Z osobní zkušenosti můžu říct, že preferuji individuální, ale kolektivní učení mi také už dost pomohlo. Nejen že jsem se tak nestresovala, ale i jsem se pobavila. Navíc jak se říká „Víc hlav, víc ví.“
  • Nezapomínejte odpočívat – tělo potřebuje odpočinek, nepřepínejte se tedy a dělejte si pravidelné přestávky. Není nic horšího než se biflovat několik hodin v kuse a přitom nejíst, nepít a ani si nezajít na záchod.
  • Alkohol a dehydratace je pro vás tabu – vždy bychom se měli snažit, abychom se cítili dobře a jak se říká „Byli ve své kůži.“ Protože pokud tomu tak není, nejsme schopni se produktivně učit. Sami jste určitě zažili situaci, kdy jste měli například virózu, ale museli jste se učit na zkoušku nebo zápočet. Nic příjemného, že? Stejně tak je tomu i s dehydratací (navíc je pro tělo nebezpečná) a alkoholem (mozek se složitě alkoholu zbavuje).
  • Porozumějte látce – pokud je vám něco nejasného, zeptejte se vašich kamarádů, pohledejte na Googlu či Wikipedii. Biflování nazpaměť nemá smysl, jelikož klíčem k úspěchu je porozumět a chápat dané učivo.
  • Studujte ve vhodném čase – je jasné, že po celý den nepodáváte stejné mentální výkony. Pozorujte tedy, kdy vám to nejlépe myslí a tu dobu využijte pro své studium. Obvykle to bývá hodinu po probuzení a potom asi kolem osmé hodiny večer (za předpokladu, že vstáváte kolem sedmé hodiny ranní).
  • Neopomíjejte poměr senzorických kanálů – v procesu učení nepřijímáme pouze zrakem, ale i ostatními smysli. Konkrétně 85% náleží zraku, 12% sluchu a 3% ostatním smyslům (včetně polohy těla). Mějte tento fakt na paměti a zapojte příště tedy nejen váš zrak, ale i sluch.

Tipy pro lepší IQ a paměť

1) Krátkodobé tipy

  • Udělejte si pohodlí - učte se v tu dobu a na takovém místě, kde je to pro vás nejpříjemnější.
  • Větrejte si v místnosti – mozek potřebuje kyslík.
  • Vybuďte si organismus – u žen je to při teplotě 19-22°C, u mužů pak při 17-20°C.
  • Dopřejte si trošku stresu – velký stres je škodlivý, avšak v mírné dávce vám neuškodí, právě naopak vás vyhecuje k lepším výsledkům.
  • Nakupte si čokoládu a kakao – díky látce betaendorfin ve vás vyvolá příjemné pocity a spraví vám náladu.
  • Učte se ve vaši dobu – každému to jde lépe v jinou dobu. Respektujte to a učte se, když vám to nejlépe leze do hlavy (Někdo má své produktivní období ráno, jiný večer).
  • Obrňte se proti spánku kofeienem – když víte, že prostě musíte být do půlnoci vzhůru, dejte si šálek kávy, udrží vás bdělé.
  • Koncentrujte se - nelítejte myšlenkami po všech čertech, půjde to pak rychleji.
  • Udělejte si učební pomůcku – někdo říká tahák, já tomu říkám učební pomůcka, jelikož už samotnými výpiskami se učíte.

2) Dlouhodobé tipy

  • Neodkládejte věci na poslední chvíli – udělejte si plán, zapište si dead-liny do diáře nebo na nástěnku a těch se držte! Vyhnete se tak škodlivému dlouhodobému stresu.
  • Protáhněte si tělo – již rada výzkumů potvrdila, že pravidelná fyzická aktivita zlepšuje mentální funkce.
  • Čtěte knihy - získáte nejen širokou slovní zásobu, ale i všeobecný přehled a budete schopni zpracovávat informace rychleji.
  • Luštěte – sudoku, křížovky, osmisměrky - všemi těmito činnostmi pravidelně trénujete mozek a udržujete jej tak ve formě.
  • Pořiďte si deskové hry – nejen že se u nich s vašimi kamarády a rodinou dobře pobavíte, ale současně zábavnou formou rozvíjíte své logické a paměťové schopnosti.
  • Vzdělávejte se – zavřením školních dveří fáze učení nekončí. Učíme se celý život. Kdo chce mít přehled a zůstat v obraze, musí se neustále učit novému.
  • Přijímejte výzvy – není lepšího způsobu, jak se něco naučit, než být vhozeni do vody. Právě díky těmto „hodům“ a tím, že se učíme „plavat“, jsme pak schopni řešit mnohé náročné úkoly.

Dejte mozku výživu

Mozek je sval. Stejně tak jak každý jiný potřebuje nejen trénovat, ale i správnou výživu. Jakou nejlepší mu tedy dopřát? To se uvádí na stránkách České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Každý stroj, a mozek patří v naší tělesné schránce k nejvýkonnějším, potřebuje palivo. Pro mozek jsou nejvhodnější antioxidační složky a nenasycené mastné kyseliny. Oříšky, slunečnicová semena, olivový olej, v běžném životě je představuje optimální kombinací například oblíbená pochutina v podobě čokolády s oříšky a rozinkami. Základním předpokladem správné funkce mozku je dostatek tekutin. Krev v mozku se tak nezahušťuje a mozek podává optimální výkon.

Pamatujte, pokud nejde o život, tak jde o …

Náš temperament ovlivňuje, jak moc se stresujeme – jinak to má cholerik, jinak flegmatik. Je však důležité mít na paměti známé rčení „Pokud nejde o život, jde o …“ Tato věta je na 120 % pravdivá a vězte, že zvládání stresu se dá naučit. Snažte se mít pozitivní přístup a nebát se obhájit si svůj názor, samozřejmě vše v mezích slušnosti. Přeji hodně štěstí ve zkouškovém období a nezapomeňte se za hotovou zkoušku řádně odměnit něčím dobrým!

Použité zdroje: Zpameti.cz, Cpzp.cz

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT