NERV navrhuje zmrazit důchody, propouštění nebo zkrácení VŠ studia

12.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Pokud by byl propad HDP vyšší než 2 %, NERV navrhuje zmrazení důchodů, propouštění policistů, vyšší zdanění bank nebo také zkrácení vysokoškolského studia o jeden semestr.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhne vládě kroky, které by mohly České republice pomoci překonat ekonomické problémy v Evropě. Pokud by hrozil propad HDP vyšší než dvě procenta, ekonomičtí experti by sáhli k zmrazení důchodů, propouštění policistů, vyššímu zdanění bank nebo zkrácení vysokoškolského studia o jeden semestr. Dnes večer se s balíčkem návrhů seznámí i premiér Petr Nečas (ODS).

Protikrizový balíček obsahuje 41 návrhů. Konkrétní plán změn, které mají státu pomoci překonat hospodářské otřesy, chce ministerstvo financí představit v lednu 2012. Na začátku roku už budou známy přesnější odhady vývoje české ekonomiky.

Například zkrácení vysokoškolského studia o jeden semestr by státní kase podle propočtů NERV ušetřilo 600 milionů korun, vyšší zdanění bank by mohlo do rozpočtu přinést až několik miliard a půl miliardy by stát ušetřil, kdyby propustil tisíc policistů. NERV také doporučí zkrátit v případě potřeby pracovní dobu, zavést daň na nezdravé jídlo či zvýšit daně lidem s příjmy nad sto tisíc korun.

Autor článku