Brněnské knihovny pod lupou aneb jak si stojí Brno se svojí nabídkou informací?

16.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Plánujete studium či bydlení v Brně nebo okolí? A jste lidé prahnoucí po všemožných informacích? Knihy, internet, moderní technologie?

Mohlo by vás tedy zajímat, kde naleznete spoustu takových informací a co to bude obnášet. Čtete tedy dále a seznamte se s nabídkou brněnských knihoven!

Dvě nejznámější pro širokou veřejnost – MZK a KJM

Takový prim pro Brňáky je Moravská zemská knihovna a Knihovna Jiřího Mahena. Tyto knihovny se zaměřují na co nejširší okruh čtenářů. Kdyby se měly srovnat s Prahou, tak Knihovna Jiřího Mahena představuje něco jako Městská knihovna Praha a Moravská zemská knihovna je velmi podobná Národní knihovně v Praze.

 

Moravská zemská knihovna

obecně tvrdí, že se zaměřuje odborně-veřejné knihy. Půjčuje krom knih periodika, zpřístupňuje informační databáze a volný přístup k internetu. MZK nabízí pouze jednu hlavní budovu bez poboček, která sídlí poměrně blízko historickému centru a je velmi dobře dostupná MHD i jinak, a zde si registrovaný čtenář může knihy půjčovat do studovny, které jsou rozděleny dle odborného zaměření v patrech, s tím, že má-li zájem o výpůjčku domů, může tak učinit ve volném výběru. Čtenář vyhledává pomocí online katalogu. A není omezen jen na knihy, ale k dispozici se mu nabízí také hudebniny a elektronické čtečky! Jen pozor na zpozdné! Za jednu knihu zaplatíte 3 Kč/den a tak je tomu nyní, kdo ví, jak to bude v novém roce? Možná aktuality MZK na www.mzk.cz. Nestíháte vrátit na pobočku? Využijte bibliobox – nové zařízení podobné krabici, do kterého můžete vhazovat výpůjčky 24 hodin denně! A kolik že to všecko vlastně stojí? Mladistvé od 15 do 19 let nic, studenty a důchodce 100 Kč ročně a ostatní 200 Kč. Registrovat? Například online s dokončením na pobočce zde - https://aleph.mzk.cz/cgi-bin/predregistrace/predregistrace.pl. Více info hledejte na webu ve službách, registrace.

 

 

Knihovna Jiřího Mahena

o sobě píše, že je největší veřejná městská knihovna na Moravě, druhá největší v ČR. V současnosti disponuje 35 pobočkami po celém Brně. Zaměřuje se na děti, dospělé, rodiče i seniory. Podobně jako jiné moderní knihovny nabízí vyhledávání v online katalogu a zaměřila se také na čím dál populárnější čtečky elektronických knih. Další služby, které dává k dispozici, jsou deskové hry, internet, internetová čítárna, elektronické databáze, kopírování a tisk, pronájem prostor a nebo také prodej publikací. KJM myslí také na naše postižené spoluobčany a snaží se vyjít vstříc budováním a upracování poboček na bezbariérové. Ceník registrace má dvě varianty – AKS – automatizovanou knihovní síť, za kterou nový zájemce zaplatí 100 Kč – jako student do 26 let (mající rodinu 80 Kč), dospělý 200 Kč (s rodinou 180 Kč) atd. Více info hledejte na webu KJM. Neautomatizovaná knihovní síť stojí 100 Kč pro dospělého, 50 Kč pro studenta do 26 let a průkazka platí na pobočce, kde byla vydána a zaplacena. Ceny všech uvedených registrací jsou vždy na rok. Více naleznete zde - http://www.kjm.cz/registrace-ctenare.

 

Další brněnské knihovny

Knihovny Masarykovy univerzity

– s nimi se seznámíme někdy příště v jiném článku.

Knihovna Brno

„Knihovna brněnské pobočky Historického ústavu AV ČR, v. v. i. shromažďuje literaturu k českým i obecným dějinám. Jde zejména o historiografickou produkci jak z České republiky, tak ze zahraničí, především ze zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy.“ Takto se presentuje svým současným i budoucím čtenářům Knihovna Brno. „Knihovní fond je k dispozici odborné i širší badatelské veřejnosti k prezenčnímu studiu ve studovně HÚ AV ČR, v. v. i., Brno.“ K dispozici nabízí encyklopedie, syntetická díla, 76 periodik z ČR a zahraničí, knižní novinky a další. Vyhledávat můžete opět v online katalogu, zajistit si můžete i absenční výpůjčky – dle dohody. Pobočka sídlí na Veveří v Brně. Další pobočka knihovny je v Praze. Využít můžete také e-shop Historického ústavu AV ČR. Více informací hledejte na www.hiu.cas.cz nebo pište přímo na email dané pobočky.

Špilberk - Knihovna Muzea města Brna

Tato knihovna slouží veřejnosti a je základní knihovnou se specializovaným fondem. „Shromažďuje knihy, sborníky, odborné časopisy a noviny zaměřené především na historii Brna, veřejné a společenské události města, jeho architekturu, umění a život významných brněnských osobností. Odborných služeb knihovny využívají mimo zaměstnanců muzea také badatelé externí, převážně studenti vysokých škol.“ Vyhledávat budete pomocí knihovnických standardů v systému BACH a badatelé mají k dispozici přístup do databáze Manuscriptorium – rukopisy, mapy v digitální podobně či staré tisky. Knihovna neposkytuje absenční výpůjčky, takže číst a studovat můžete presenčně přímo v knihovně. Nabízí ale, podobně jako MZK, meziknihovní výpůjční službu, tzn., že některé knihy z jiné knihovny můžete studovat přímo v této knihovně, tisky budou doručeny z jiné knihovny sem. Dále můžete využít kopírování a informační službu. Pro více info navštivte www.spilberk.cz nebo se zastavte osobně od Po do Pá mezi 9.00 a 11.30 (badatelské návštěvy).

Jak se zdá, některé knihovny jsou bezplatné, nicméně pro jistotu kontaktujte přímo knihovnu…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT