Třetí ročník ROBOSOUTĚŽE ČVUT zná svého vítěze

19.12.2011 | , ČVUT
STUDENT


Finálová ROBOSOUTĚŽ 2011 ČVUT, kterou pořádá Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze se uskutečnila v pátek 9. prosince 2011. Úkolem sestavených Lego robotů bylo projet stanovenou trasu v co nejrychlejším čase bez toho, aby ztratili míček, který směl být na plošince robota pouze volně položený.

Zengerova posluchárna Fakulty elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí v Praze ožila v pátek již třetím finálovým kláním robotů sestavených ze stavebnice LEGO MINDSTRORMS©. Čtyřiadvacet nejlepších týmů, včetně tří středoškolských týmů (postoupily z předkola ROBOSOUTĚŽE 2011, které se konalo již 5. 12. 2011 a kterého se zúčastnilo celkem 26 týmů z celé České republiky), se utkalo v napínavém finálovém klání letošní ROBOSOUTĚŽE 2011.

Zadání letošní úlohy „Balancování s míčkem“ bylo opět velmi náročné – sestavit a naprogramovat robot s plošinkou tak, aby samostatně a bez jakékoliv další pomoci (ovládání robota pomocí hlasu, Bluetooth či jiných komunikačních kanálů není dovoleno) převezl co nejrychleji tam zpět po nerovné dráze míček umístěný na plošince. Míček při tom nesmí z plošinky spadnout ani se dotknout jiné části robota. Různá technická pojetí konstrukce robotu, různě zvolené strategie a nadšený zápal studentů pro věc, to vše přispělo k neopakovatelné atmosféře, která celou akci provázela.

Vítězem 3. ročníku ROBOSOUTĚŽE 2011 se stal tým „SUDO CHMOD 700“ ve složení Filip Kirschner, Masri Diar a Lukáš Matera. Na druhém místě se umístil tým "IZZ" ve složení Adam Zýka, Ondřej Zlevor a Vladislav Iliushin. Na třetím místě se pak umístil tým "UNTITLED" ve složení Matěj Ondřička, Michal Rejl a Tomáš Procházka. Ze středoškolských týmů se nejlépe umístil na skvělém pátém místě tým JGN1 ve složení Martin Němec, Jan Jirman a Jan Polák z Jiráskova gymnázia v Náchodě.

Letošní ROBOSOUTĚŽ 2011 opět prokázala stoupající zájem o techniku a technické disciplíny. Programování jednoduchých robotů a možnost porovnání výsledků s ostatními studenty je jednou z možností, jak bychom i nadále chtěli propagovat studium na Fakultě elektrotechnické ČVUT a prezentovat náš studijní program „Kybernetika a robotika“, jehož součástí je i předmět „Roboti“, kde studenti podobné úlohy řeší. Zájem studentů i široké veřejnosti nás samozřejmě velice těší a je pro nás motivací pro organizování dalších podobných akcí,“ říká organizátor ROBOSOUTĚŽE 2011 Ing. Martin Hlinovský.

Více informací lze nalézt na webových stránkách http://dce.fel.cvut.cz/roboti

Autor článku