Životopis jako vstupenka

19.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Životopis slouží jako naše vstupenka na koncert, jehož obsahem je dostat se k zaměstnavateli a ukázat naše schopnosti a dovednosti během pohovoru. Povíme si základy struktury a vizuální podoby, aby se životopis alespoň z části odlišoval od ostatních konkurentů.

Motivační dopis prologem

Poslední dobou opomíjený motivační dopis, jenž slouží jako úvod k představení životopisu kandidáta je vhodným prostředkem k více lidskému uvedení osobnosti a schopností kandidáta, než více strukturovaně a čistě formálně pojatý životopis. Motivační dopis můžete obzvláštnit kvalitně vizuálně pojatým motivem hodícím se ke konkrétnímu zaměstnavateli, ale především, účelem motivačního dopisu je stručně shrnout své dovednosti a zkušenosti vhodné pro daného zaměstnavatele.

Obvyklá struktura

Obvyklá struktura životopisu je všeobecně známa a množství vzorů lze nalézt na internetu, důležité je stručně, přesto výstižně popsat schopnosti, praxi a dovednosti kandidáta. O co méně praxe může kandidát doložit, o to je důležitější vystihnout a rozepsat kvalifikační předpoklady kandidáta i s ohledem na činnost ve škole, vědecký výzkum, všeobecný zájem, návštěvy konferencí zabývajících se oborem ke konkrétnímu zaměstnavateli, či náplň diplomové práce, která se dotýká činnosti zaměstnavatele.

Nepodceňujte ani oblast koníčků a zájmů, pokud se věnujete netradičním volnočasovým aktivitám uveďte je, můžete tím oslovit člověka na personálním oddělení, jenž má na starosti výběr potencionálních zaměstnanců. Pokud se Vám uvedení takto netradičních zájmů jako trapné, nebo zbytečné, věřte, že je důležité zaujmout a odlišit se od desítek dalších životopisů, abyste dostali svou příležitost v rámci pohovoru. Ukažte své zájmy a tím, kým doopravdy jste.

Vizuální pojetí

Kvalitní životopis, aby nenudil, by neměl přesahovat délku 2 – 3 stran, možností odlišení je i vizuální pojetí. Pokud máte kamaráda grafika, požádejte ho o pomoc a radu. Určité decentní pozadí vyjadřující Vaši osobnost určitě není ke škodě. Fotka s přirozeným úsměvem a ve vhodném prostředí, nikoliv z letního festivalu k ránu, pokud Vám ji schválí a potvrdí nejbližší Vás může blíže přiblížit k údajům uvedeným v životopise a dát na celkový dojem a formu. Perličkou ke zkvalitnění životopisu je neposílat jej v textové formě jako wordovský dokument, ale konvertovat ho do „pdf“ podoby, kdy životopis dostane určitý nádech profesionality a lepšího vizuálního zpracování.

Cíleně se zaměřte na zaměstnavatele

Nebojte se přizpůsobit svůj životopis a jednotlivé údaje vyzdvihnout, kdy některé schopnosti z praxe blíže cíleně zaměřit na každého konkrétního zaměstnavatele na základě rešerše o dané společnosti.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT