Znáte svou ekologickou stopu?

21.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Téma ekologie stále hraje prim, stejně jako BIO, prostě je to in. Víte, že máte možnost si svou ekologickou stopu vypočítat? Jestli netušíte, o co se jedná, ale zároveň ve vás dřímá zvědavý potencionální ekologický podporovatel, začtěte se do neslujících řádků a vyzkoušejte si výpočet vaší vlastní ekologické stopy. Jak jste dopadli?

O co jde v kostce?

Jde o to, že už poměrně dlouhou dobu volají ekologové a další lidé, starající se o alespoň částečně o naši planetu, o pomoc a žádají pozornost veřejnosti. Však je to pochopitelné, když právě jí, jich a všech se to aktuálně týká a každý by se měl hluboce zamyslet nad svým počínáním zde. A také s tím začít něco dělat! Ono to není utrpení žít bez velkých přebytků, naopak je to velmi osvobozující a nespoutané. Žádné starosti s velkým odpadem, se zavaleností věcmi, navíc dobrý pocit, že dělám něco pro sebe a ještě lepší, že dělám něco pořádného pro ostatní a planetu. A pro to vznikají ekologické projekty, proto se zapojují také celebrity do boje o naši Zemi.

Ekologická stopa znamená, že každý člověk za sebou zanechává určité množství odpadu, žije v nějak velkém domě či bytě, dopravuje se z místa na místo, používá dostupné energie. Z jeho chování poté je možné vypočítat, jakou ekologickou stopu vytváří a kolik planety by bylo potřeba pro jeho žití. Jinými slovy: „Ekologická stopa je uměle vytvořená jednotka, která určuje kolik metrů čtverečních Země potřebuje člověk k dané činnosti, či kolik metrů čtverečních Země potřebuje pro svůj život. Jednotka v sobě obsahuje vše od získání potravin, dopravu až po odpad, který člověk vyprodukuje. Někdy se pro přehlednost čísel používají též hektary.“

Ekologických stop bývá několik typů – ekostopa člověka, města, školy, jídla, úřadu, zemí světa. My se nyní zaměříme právě na člověka. Koncept ekologické stopy (ES) můžeme považovat za účetní nástroj pro počítání ekologických zdrojů. Ekologická stopa je měřítkem toho, jak udržitelné jsou naše životní styly. Lidé žijící v různých koutech Země vytváří rozdílné ekologické stopy a pokud by se dala jedním slovem charakterizovat dnešní globální ekonomika a společnost, je to nerovnováha. Pozorovat se to dá na nerovnovážném tempu čerpání přírodních zdrojů v různých zemích světa.

Jeden ze spoluautorů ES, Kanaďan William Rees pravil: „Představte si ekonomiku jako velké zvíře. Otázka, kterou si musíme položit, zní, jak velkou pastvinu potřebujeme, abychom uživili toto zvíře?“

Jak se to počítá?

Existují dva základní způsoby výpočtu ekologické stopy, z čehož jeden zkoumá zdroje odebrané z přírody (například dřevo nebo obilí), ze kterých se vyrábějí předměty spotřeby (jídlo, oblečení, atd.) a druhý je zaměřen na jednotlivé kategorie spotřeby ve formě hotových výrobků. Oba mají stejný cíl - převést lidskou spotřebu na velikost používané plochy.

Internetové stránky hraozemi.cz uvádí podrobné informace pro výpočet ekostopy a uvádí pět základních faktů a dále také následující citaci podstatnou pro určení výpočtu:
„Konzervativní odhad

  • Započítání každé plochy pouze jednou, i když zajišťuje dvě nebo více ekologických služeb současně (např. les poskytující dřevo a zároveň užitkovou vodu).
  • Zvolení konzervativnějšího odhadu při pochybnostech. Počítá s tím, že současné průmyslové sklizňové metody (např. v zemědělství a lesnictví) jsou udržitelné, tj. že nezpůsobují žádnou ztrátu výnosu v budoucnosti.
  • Nezahrnuje některé lidské aktivity, pro které nemáme dostatečná data.
  • Vyloučení těch aktivit, které soustavě narušují regenerační schopnost přírodních systémů, jako: používání materiálů a prvků, které nejsou v přírodě dostatečně asimilovatelné (plutonium, PCB, CFC, atd.), procesy, které nezvratně poškozují biosféru (vymírání druhů, odlesňování, rozšiřování pouští).“

Jak se počítá ekostopa člověka?

V následujícím odkazu http://www.hraozemi.cz//files/ekostopa/ekostopa.php si můžete přímo spočítat vaši vlastní ekologickou stopu! Budete se možná divit, jak jste obstáli a jak se máte vlastně dobře, ač se to nemusí na první pohled zdát…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT