Netradiční knihovny, znáte je?

29.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V návaznosti na minulý článek Brněnské knihovny pod lupou aneb jak si stojí Brno se svojí nabídkou informací? si dnes představíme další méně známé knihovny v Brně.

Knihovna Muzea Brněnska

Spravuje Knihovnu Muzea Brněnska a Knihovnu Benediktinského opatství Rajhrad, kdy jsou oba fondy přístupné prostřednictvím studovny: digitální lístkový katalog benediktinské knihovny a elektronický katalog Knihovny Muzea Brněnska jsou k dispozici na webových stránkách Muzea Brněnska.

Knihovna Muzea Brněnska nabízí publikace odborného, především historického, regionálního, archeologického a uměnovědného rázu. „Knihy jsou uloženy v centrální knihovně v Památníku písemnictví na Moravě a také v příručních knihovnách poboček Muzea Brněnska (Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě), “ dozvíte se na webu www.muzeumbrnenska.cz. Využít můžete presenční výpůjčky, kopírování, meziknihovní služby, internet a další standard. Ceny poplatků naleznete v ceníku služeb knihovny vydaný ředitelem Muzea Brněnska.

Knihovna Benediktinského opatství Rajhrad patří k největším klášterním knihovnám u nás! Je tu ukryto velké množství unikátních knih... „K vyhledávání knih z 16. století, bohemik a tisků vydaných v Brně slouží tištěné katalogy zpracované pracovníky Moravské zemské knihovny v Brně v době, kdy tato instituce Knihovnu Benediktinského opatství Rajhrad spravovala. V současnosti je fond nově katalogizován.“ Platí se zde zvlášť kopírování, meziknihovní služby, internet, tisk a to dle ceníku služeb Knihovny Muzea Brněnska.

Knihovna Biskupství brněnského

„Knihovna Biskupství brněnského se ve své činnosti snaží navázat na působení brněnské alumnátní knihovny, která byla “lidově demokratickým“ režimem násilně zrušena v roce 1950, “ to jsou první věty, které se můžete dozvědět ze stránek knihovny na www.biskupství.cz. Knihovna funguje od roku 2001 a naleznete zde knihy, časopisy a elektronické dokumenty v automatizovaném knihovnickém systému. Připraveny jsou zde hlavně teologická, náboženská, filozofická, pedagogická, psychologická témata a příbuzné literatury. Zde jsou registrace i půjčování bezplatné! Knižní fond můžete navštívit také prostřednictvím internetu, adresu naleznete na stránkách. Rezervace tvoříte emailem nebo telefonicky. Osobně se můžete zastavit v Kamenné ulici v provozní době, po dohodě nebo v jiném vyhovujícím čase.

Jako unikát nabízí knihovna zpřístupnění knihovny Dr. Františka Vorlíčka.

Knihovna s výhledem na Kraví hoře!

Zajímají-li vás astronomické vědy, odborná literatura z této oblasti, navštivte knihovnu na Kraví hoře v úterý mezi 14.-19.hodinou v Knihovně Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Případně se obracejte na kontakty koval@hvezdarna.cz nebo +420 541 321 287.

Knihovna Moravské galerie

Pro umělecky cítící čtenáře je určena knihovna Moravské galerie. K dispozici máte základní slovníky a encyklopedie všeobecné i uměleckohistorické, aktuální čísla všech docházejících časopisů a denní tisk, půjčovat si můžete základní literaturu ke všem oborům volného i užitého umění a architektury! A jak dále v presentaci knihovny uvádí: „V depozitářích knihovny se skrývá bohatství uměleckohistorické literatury nejen české, ale i zahraniční produkce, monografie umělců, teoretické a přehledové práce, katalogy výstav, aukční katalogy, bulletiny muzeí a galerií celého světa.“ Registrovaní čtenáři mají internet v ceně a zdarma! Na následující adrese se dozvíte podrobnosti o knihovně - http://www.moravska-galerie.cz/moravska-galerie/vzdelavani/knihovna/o-knihovne.aspx, ale tuto zajímavost si uvedeme rovnou - v případě jednorázového poplatku je možné literaturu studovat pouze prezenčně, takže i zde si můžete nechat vystavit čtenářský průkaz! A to na rok za cenu 50 Kč pro studenty a 100 Kč pro dospělé. Také zde využijete meziknihovní službu, kterou poskytují čtenářům registrovaným v knihovně MG, a to pouze z jiných knihoven v ČR. Jako zajímavost – knihovna spolupracuje a vyměňuje publikace s knihovnami po celém světě, mezi téměř stovku výměnných partnerů patří mimo jiné Knihovna kongresové knihovny Spojených států amerických, Knihovna Yale University, Museum für angewandte Kunst ve Vídni, Albertina, Britskou knihovna, Slovenská národní galerii, Ruská národní knihovna a další.

Knihovna Nejvyššího soudu ČR

Právníci? Tady je to pro vás… Půjčování knih a časopisů se zaměřením na právo v Burešově na Veveří. Více na www.nsoud.cz.

Knihovna Židovské obce Brno

Dozvíte se mimo jiné, že: „Ve specializovaném fondu knihovny jsou dokumenty se zaměřením na hebraistiku, judaistiku, historii, antisemitismus, šoa (holocaust). Knihovna pravidelně doplňuje literaturu židovských autorů a knih s židovskou tematikou.“ Používají zde knihovnický systém Clavius. Zaregistrovat se můžete na rok za 50 Kč a zpozdné je 5 Kč za knihu/týden. Více ceník této knihovny na webu. Služby jsou zde standardní, zdá se, že internet zde není k dispozici, tak je lepší se informovat přímo v knihovně! Knihovna pořádá také akce pro veřejnost a spolupracuje se Vzdělávacím a kulturním centrem. Více info najdete na http://www.zob.cz/?q=knihovna.

Nakonec ve zkratce a s odkazy…

Queer knihovna – o sexuálních menšinách, více na http://www.stud.cz/queer-knihovna/.

Knihovna Archeologického ústavu AV ČR - http://arub.public08.cz/clanek/knihovna.

Knihovna Biofyzikálního ústavu AV ČR – sídlí na Královopolské, Brno – Žabovřesky

Knihovna České geologické služby - http://www.geology.cz/extranet/sluzby/vypujcni/knihovna.

Knihovna Etnologického ústavu AV ČR - shromažďování etnologických, etnografických a folkloristických publikací i literatury příbuzných oborů - http://eu.avcr.cz/Knihovny/Brno/.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT