Co ty a ekologie?

02.01.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Že žijeme v blahobytu a určitém přebytku, to je jasně viditelná věc. Že to není žádoucí, to už tolik vidět není. Všímáte si, co se děje kolem vás?

Kolik odpadu vyprodukujeme, kolik věcí vhodných k recyklaci neumíme využít… Víte, že se vyhazuje jídlo často zcela zbytečně? Chcete vědět, co se dá udělat proti? Buďme ohleduplní k dění kolem, co se ekologie týče, vyplatí se to! Pojďme si aspoň číst a nalézt inspiraci.

Jestliže jste již četli o ekologické problematice a přemýšleli, tak vám určitě došlo, že žijeme-li v paneláku, tak je jasné, že to hold příliš ekologické není, nicméně, většinou nemáme možnost výběru bydlení, jsme-li ještě mladí a nebo studenti. Nicméně právě a nejen to nám dává možnosti pátrat po alternativách, jako již zažitá alternativa třídění odpadu nebo svícení ekologickými žárovkami, ale také nákupem originálních recyklovaných oblečků či sešitů, i když nemáme své vlastní bydlení a mnoho peněz.

Recyklace, základní stavební kámen fenoménu ekologie

To už většina z nás ví, že recyklovat je základ. Třídění odpadu, zvlášť plasty, sklo, papír a směsný odpad. Další stupeň tvoří třídění nápojových kartonů, bioodpadu a oblečení. Ještě výš stojí třídění hliníku, baterií, nebezpečného odpadu. A dál se třídí elektroodpad a podobné, ne tak běžné druhy nepotřebných věcí.

Co jednoduchého a podstatného můžeš udělat pro sebe a okolí ty sám? Inspiruj se v tomto ekodesateru:

  1. Třídit odpad.
  2. Neplýtvat potravinami, kupovat hlavně potřebné a zpracovatelné množství potravin.
  3. Nakupovat vážené zboží a šetřit obalovým materiálem. Například různé zboží stejného typu (pečivo, ovoce, zelenina) dávat do jednoho pytlíku a ne každý kus zvlášť.
  4. Pít kvalitní kohoutkovou vodu. Velkoměsta s tím nemají problém! Maloměsta někdy kolísají kvalitou stáčené vody. Je třeba se zajímat o okolí!
  5. Svítit úspornými žárovkami a nechat je spíš svítit po potřebnou dobu, než je často zhasínat, nejvíc „žerou“, když se startují, tzn. rozsvěcují! Jsou to v podstatě zářivky.
  6. Vytahovat nabíječky nejen od mobilů ze zásuvky. Mají v sobě zařízení, které zpracovává malé množství energie, aby mohly nabíjet.
  7. Uvědomit si, kolik miliard je nás na planetě a jak se většina chová ke své Zemi.
  8. Podporovat recyklované zboží, od oblečení přes šperky po obalové materiály. Například si můžete pořídit svou ekologickou nákupní tašku, mikinu z PET lahví atd…
  9. Využívat elektroniku – čtečky knih, notebooky nebo i tablety, ideálně přístroje typu „2 v 1“ a podporovat recyklované papírové i plastové výrobky.
  10. Přemýšlet o vlastních možnostech, schopnostech a nápadech, jak zdokonalit ekologický systém. Alternovat!

Čím míň, tím líp – netradiční pravdivé pravidlo.

Všimli jste si někdy toho jednoduchého principu, že když kolem sebe máme míň věcí a víc prostoru, zpravidla se cítíme líp, než když kolem sebe syslíme hromadu věcí? Výborně pozorovat to lze, když jdeme po ulici. Jednou s peněženkou v kapse a volnýma rukama a jindy obtěžkáni nákupy ve všech rukách. Co je příjemnější? Ano, inteligent zvládá chaos, jak tvrdí známé pořekadlo, o tom není pochyb, nicméně právě inteligent ví, že méně znamená více. A to platí také u plýtvání a přebytku. Věděli jste, že vyhazované jídlo by několikrát nakrmilo svět? Že se bez pardonu zbytečně vyhazují čerstvé potraviny? Jestliže o tom víte, tak není na škodu si to připomenout. Víc informací můžete získat z německého dokumentu s názvem „Taste The Waste“ – „Ochutnejte odpad.“ nebo také „Z popelnice do lednice?“, který byl natočen v roce 2011. Více info na http://www.fdb.cz/film/80714-ochutnejte-odpad-taste-the-waste.html.

Kupujte kvalitu a originalitu, ne sériové „šunty“!

Další pravidlo, které většinou platí – „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“ Není žádoucí obklopovat se kvantitou na úkor kvality. Proto se vyplatí šetřit a kupovat kvalitní oblečení, boty, potraviny a další. Pozorně sledovat kvalitu výrobků, složení balených potravin, podporovat malé řemeslníky a farmáře.

Je lepší ušetřit si na kvalitní oděv ušitý na míru, originál, jestliže finančně odpovídá nekvalitním sériovým „hadrům“ (a to doslova) ze značkového obchodu a tím podpořit místní návrháře a tvůrce na úkor koncernům peroucím hromady peněz, podporujíce tím velké fabriky v zemích třetího světa. Samozřejmě je také dobré podpořit zaměstnance v Asii, ale všeho s mírou! Stejné pravidlo platí u nákupu designových šperků, šperků od řemeslníků, u dalších výrobků na zakázku. Výhody? Podporujete malé prodejce, originalitu, tvůrčí činnost a zpravidla kvalitu! A to je co říct. Nevýhody? Často musíte hledat a objevovat, samo se to k vám spíš nedostane… A nesmíte být líní!

Malá indicie za odměnu – zkuste se podívat na portál fler.cz! Ten sdružuje řemeslníky, výtvarníky, umělce, návrháře, kreativce všech možných tvůrčích oborů… Zaplatíte zpravidla cenu za výrobek plus poštovné či nic navíc, na rozdíl od designových kamenných obchodů, které většinou mají vysoké marže!

Umělci často ví, co je IN a v kurzu a tak v současnosti můžete čím dál více narážet na oblečení na míru z recyklovaných látek, diáře z ručního a recyklovaného papíru a sešity nejen z papíru, ale také z plastu a dalších vhodných materiálů a hlavně na spoustu originálních nápadů a využití odpadu.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT