Na webu tomasbata.com odpovídáme na dotazy z celého světa

06.01.2012 | , Univerzita Tomáše Bati
STUDENT


Již dva roky nabízí Knihovna Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně specializovanou službu pro odborné i laické zájemce o témata spjatá se jménem Tomáše Bati.

Na webové stránce www.tomasbata.com je od začátku roku 2010 k dispozici soupis knih vydaných v posledních devadesáti letech na celém světě na baťovská témata. Studenti, badatelé a další se také prostřednictvím webových stránek obracejí na historika PhDr. Zdeňka Pokludu s žádostmi o další informace.

„Kromě častých dotazů českých a slovenských studentů přicházejí otázky od podnikatelů různých oborů,“ říká dr. Pokluda a pokračuje: „Jedna přispěvatelka do Podiatrických listů například hledala bližší poznatky k Baťovým kurzům pedikúry, zájemce z Košic se zase dotazoval na materiály k Baťovým prodejnám.“ Tito i další zájemci najdou v odpovědích upozornění na literaturu, ale také na jiné zdroje, případně i na různé další souvislosti.

Širší zaměření mívají dotazy přicházející ze zahraničí. „Například belgický podnikatel, který se zajímal o Baťovy vize a kvalitu managementu, cíleně přijel do univerzitní knihovny na konzultaci. Podobně také jeden švýcarský historik přijel do Zlína, aby zjistil co nejvíce poznatků k připravované knize o firmě Baťa ve Švýcarsku,“ uvádí dr. Pokluda. Na webové stránce tomasbata.com běží výměna informací, setkávají se zde názory či záměry lidí. Naplňuje se tak cíl, se kterým byla stránka zřízena. Přitom se v podtextu zřetelně ukazuje, jak Tomáš Baťa i dnes oslovuje lidi. Mnohé stále inspiruje to, co bývalo spojeno s Baťovým jménem – energie, úspěch, sebevědomí.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT